Header Ads

Nak Anak Cepat Membaca? Kajian Buktikan Muzik Tingkatkan Kemahiran Membaca Kanak-kanak.Otak Kanak-kanak yang didedahkan dengan aktiviti muzik berkembang lebih cepat berbanding aktiviti bukan muzik?


Brain and Creativity Institute (BCI) di  University of Southern California telah menjalankan satu kajian terhadap kanak-kanak dan aktiviti mereka yang memakan masa selama dua tahun. Kajian ini  telah menunjukkan bahawa pendedahan kepada muzik dan ajaran muzik telah mempengaruhi perkembangan otak di kalangan kanak-kanak iaitu di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk perkembangan bahasa, bunyi , kemahiran membaca dan persepsi pertuturan.

Kajian ini melibatkan kanak-kanak berumur  6 tahun hingga 7 tahun, dan ia telah bermula pada tahun 2012. Neurosaintis telah memerhatikan sekumpulan 37 kanak-kanak di kejiranan yang kurang bernasib baik di Los Angeles.  Kanak-kanak tersebut telah dibahagikan kepada tiga kumpulan.Kumpulan A seramai tiga belas kanak-kanak telah menerima pendidikan muzik melalui Program Orkestra Muda Los Angeles, di mana mereka menjalani latihan muzik selama tidak kurang dari tujuh jam setiap minggu.Kumpulan B seramai sebelas kanak-kanak telah ditempatkan di program bola sepak komuniti, dan Kumpulan C,  13 lagi kanak-kanak tidak didedahkan dengan sebarang program latihan.

Pengkaji itu telah membandingkan tiga kumpulan kanak-kanak ini dengan memerhatikan aktiviti elektrikal otak mereka, menjalankan ujian behavioral dan memerhatikan perubahan pada scan otak.

Hasil kajian menunjukkan sistem auditori atau pendengaran dikalangan kanak-kanak yang terlibat dengan muzik telah berkembang cepat berbanding dengan kanak-kanak yang tidak terlibat dengan muzik.


Penyelidik bersekutu kanan BCI, Dr Assal Habibi, yang juga ketua penulis kajian ini telah menjelaskan bahawa sistem auditori (pendengaran) telah dirangsang oleh muzik dan sistem itu juga terlibat dengan pemprosesan bunyi secara general. Ini adalah sangat penting untuk kemahiran membaca, perkembangan bahasa dan komunikasi yang berkesan.

Sumber: musiceducationworks
Dikuasakan oleh Blogger.