Header Ads

Ingin Jadi Orang Berjaya?Ketahui 6 Perkara Yang Sering Mereka Lakukan Sebelum Tidur


Kebanyakan dari kita menghabiskan lebih banyak waktu di luar rumah. Ini membuatkan waktu yang kita miliki di rumah menjadi teramat penting. Kita harus pandai membahagi masa di antara keluarga dan kerjaya. Kita banyak melihat orang orang yang berjaya dalam keluarga dan kerjaya walaupun dipenuhi dengan kesibukan yang luar biasa.
Orang yang berjaya adalah mereka orang  yang memulakan harimereka dengan sikap baik dan posititif. Mereka mendapat waktu rehat yang cukup serta mendapat tidur yang berkualiti.

Ketika Anda tidur, pikiran Anda akan terus berjalan. Inilah mengapa penting bagi kita untuk beristirehat dalam keadaan fikiran yang positif. Kita dapat beristirehat
dengan tidur yang nyenyak dan siap untuk menghadapi hari esok. Orang-orang yang berjaya melakukan ritual-ritual untuk menyegarkan serta mengisi fikiran mereka dengan hal-hal positif. Berikut adalah 6 hal yang dilakukan orang-orang yang berjaya sebelum mereka tidur.

1. Membaca buku-buku positif

Membaca buku-buku positif dapat membuat fikiran kita menjadi tenang. Buku-buku positif dapat membina jiwa dan memberikan inspirasi kepada kita. Buku adalah jendela dunia yang akan membuka wawasan kita serta dapat memberikan pelajaran-pelajaran dalam hidup kita. Buku dengan tips-tips bermanfaat dan membina dapat memberikan idea-idea tentang apa yang dapat membina kita untuk menjadi lebih baik. fikiran kita akan menjadi positif dan memberikan semangat baru dalam kehidupan.

2. Bertafakur

Bertafakur atau bermeditasi adalah saat ketika kita memusatkan fikiran dan belajar memberi tumpuan. Luangkan waktu 10 minit setiap hari untuk melakukan hal ini. Cari tempat yang agak sunyi, kemudian atur pernafasan Anda serta tenangkan minda Anda. Pusatkan minda pada suasana tenang dan damai. Tinggalkan fikiran-fikiran yang berasal dari dunia. Ini akan melatih memberi tumpuan serta menenangkan pikiran Anda. Apabila Anda sudah terbiasa dengan kaedahini, Anda akan menjadi lebih tenang saat menghadapi situasi-situasi yang menggangu fikiran Anda.

3. Merenungkan hari yang telah dilalui

Seseorang yang sukses selalu melakukkan muhasabah diri. Mereka akan selalu merenungkan hari yang telah berlalu dan berfikir tentang hal-hal lebih baik yang dapat dilakukan. Mereka akan mengetahui kesalahan-kesalahan yang mereka lakukan pada hari tersebut dan tekad untuk memperbaikinya. Mereka juga dapat menilai diri mereka pada saat mereka menghadapi pilihan atau situasi pada hari tersebut. Menulis dairi setiap hari adalah suatu saranan untuk merenung serta membuat matlamat yang lebih baik di hari yang akan datang.

4. Meluangkan waktu bersama keluarga

Seseorang yang berjaya adalah orang yang dapat meluangkan waktu untuk keluarganya. Pada waktu mereka pulang dari kerja, mereka mematikan telefon bimbit dan komputer dan meluangkan waktu bersama keluarga. Mereka meninggalkan pekerjaan dan urusan-urusan pejabat dan memberi perhatian kepada orang yang mereka cintai. Ini akan memberikan kesan yang sangat baik dalam hubungan keluarga. Jika Anda outstation luangkan masa  untuk menghubungi keluarga Anda dengan telefon.
Zaman sudah moden dengan kemajuan teknologi  yang semakin pesat. Anda dapat menggunakan internet untuk menghubungi serta melihat keluarga Anda melalui video call. Orang yang berjaya tidak pernah mencari alasan untuk tidak meluangkan waktu bersama keluarga yang mereka cintai.

5. Menulis perancangan

Hal selanjutnya yang dilakukan orang-orang yang berjaya adalah membuat serta menulis perancangan untuk esok hari. Mereka tidak akan melalui hari esok tanpa melakukan perancangan yang matang. Mereka tidak menghabiskan masa untuk hal-hal yang tidak perlu. Kegiatan mereka fokus pada apa yang ingin mereka capai keesokan harinya.

6. Membayangkan kesuksesan esok hari

fikiran yang positif dapat mempengaruhi semangat Anda dalam menghadapi hari esok. Banyak orang yang tidak bersemangat kerana mereka tidak dapat membayangkan kesuksesan yang dapat mereka raih. Seseorang yang berjaya selalu membayangkan kesuksesan dan apa yang akan mereka capai. Sebagai contoh, seorang Ahli perniagaan yang berjaya sudah dapat membayangkan bagaimana dagangannya laris terjual pada hari esok. Orang sukses selalu menatap hari esok dengan tekad untuk menjadi lebih baik. Mereka tidak sabar untuk tidur dan bersemangat saat mereka terjaga.

Orang-orang sukses melakukan hal-hal yang membangun dan menginspirasi. Mereka tidak menghabiskan waktu mereka untuk menonton televisi atau bermain video game. Mereka mengisi fikiran dengan hal-hal positif yang membangkitkan semangat dalam kehidupan sehari-hari.
Dikuasakan oleh Blogger.