Header Ads

Cemburu Boleh Bawa Mudarat, Ini 5 Cara Rawat Cemburu


Wanita dan cemburu tidak dapat dipisahkan. Kata orang, cemburu tanda sayang. Namun, jika terlebih cemburu juga mampu membawa mudarat kepada perhubungan. Tidak salah untuk cemburu namun jangan berlebihan kerana khuatir suami tidak boleh menerimanya. Cuba untuk atasi rasa cemburu anda bagi menyelamatkan rumah tangga yang dibina.

Analisa

Kenalpasti kenapa anda cemburu. Adakah ada wanita yang cuba menggoda suami anda atau adakah suami anda menunjukkan sikap yang membuatkan anda curiga? Cuba dapatkan jawapan yang pasti dan jangan bertindak mengikut perasaan.

Berhenti membuat perbandingan

Wanita suka membuat perbandingan dirinya dengan wanita lain. Inilah yang perlu dielakkan kerana ia mampu membuatkan anda rasa rendah diri dengan kekurangan yang ada. Sebaliknya, anda perlu melihat keistimewaan diri dan berbanggalah dengannya. Gunakan kelebihan diri untuk memperbaiki hubungan dan menambat hati pasangan.

Bina keyakinan diri

Anda juga wanita hebat. Bina keyakinan diri anda bagi mengelak anda menjadi seorang yang kuat cemburu. Ambil masa dan kenalpasti betapa istimewanya anda. Ini meningkatkan keyakinan dan dalam masa membuatkan anda lebih menarik apabila berhadapan dengan suami.

Tumpukan kepada cinta

Abaikan perkara lain, beri tumpuan hanya untuk memikat dan menambat suami anda. Abaikan rasa cemburu yang tidak bertempat sebaliknya cari atau lakukan perkara menarik dengan suami. Cipta momen indah anda dengannya.

Cuba percaya dirinya

Jangan terlalu bersangka buruk. Letakkan kepercayaan kepada suami barulah rasa cemburu itu dapat dihakis. Jangan hanya melihat komitmen si dia terhadap anda, sebaliknya lihat juga betapa suami anda terlalu mengambil berat mengenai diri anda. Ini bermakna anda cukup istimewa di hatinya.

Sumber: Jelita Malaysia
Dikuasakan oleh Blogger.