Header Ads

Berhati-hati Apabila Mengambil Makanan Tambahan, Take Note Pesanan Doktor Ini!


Dr. Hafsah Sazali berpesan kepada kawannya yang mengambil makanan tambahan protein untuk menaikkan berat badan supaya elakkan mengambil supplement atau makanan tambahan, kerana akan memberi risiko pada hati. Apabila ujian darah dijalankan, enzim pada hati meningkat. Dr. Rafidah Abdullah juga sering berhadapan dengan pesakit yang mengalami kerosakan pada organ hati dan buah pinggang yang disebabkan oleh pengambilan makanan tambahan.


Sikap ejen produk yang ingin melariskan produk yang dijual dan tanpa segan silu mengaku mereka sebagai perunding kesihatan. Ini merupakan punca ramai pelanggan terutama yang mengalami masalah kesihatan mudah terpedaya. Malah, apabila pelanggan mereka mengadu yang mereka mengalami kesan buruk selepas penggunaan makanan tambahan tersebut, perunding-perunding tidak bertauliah ini menyepikan diri.


Makanan tambahan protein yang diambil untuk menaikkan berat badan adalah berbahaya jika diambil tanpa pengawasan dan pemeriksaan darah. Jika anda sedang mengambil makanan tambahan tersebut, pastikan anda mendapatkan nasihat daripada pengamal yang terlatih.


Sebarang makanan yang diambil selain daripada makanan biasa adalah makanan tambahan. Pastikan anda mengamalkan diet makanan yang seimbang dan gaya hidup yang sihat. Selain itu, sebarang ubat-ubatan dan makanan tambahan yang diambil perlu mendapat nasihat dan pemeriksaan susulan dengan doktor pakar di hospital.


Seorang pengguna Twitter turut berkongsi pengalamannya.


Lihat gambar-gambar seterusnya tentang soal jawab tentang makanan tambahan.


Ikuti diskusi di bawah tentang risiko kerosakan hati akibat makanan tambahan.Yang penting, jaga kesihatan dan jaga diri anda sebaiknya. Jaga amanah daripada Tuhan.

Dikuasakan oleh Blogger.