Header Ads

Tama,Kucing Yang Berjaya


Tama telah dilahirkan di Kinokawa,Wakayama Jepun.Dan dibesarkan bersama sekumpulan kucing liar yang duduk berhampiran stesen Kishi,mereke kerap di beri makan oleh
penumpang dan Toshiko Koyama pengurus stesen Kishi,Stesen Kishi hampir ditutup pada tahun 2004 disebabkan masaalah kewangan.Pada waktu inilah Koyama mengambil Tama.

Akhirnya keputusan untuk menutup stesen itu ditarik balik selepas masyarakat menuntut ia terus dibuka.Pada bulan April 2006, Railway Electric Wakayama menstruktur semula semua kakitangan stesen di Laluan Kishigawa untuk mengurangkan kos.Pengurus stesen telah dipilih daripada pekerja tempatan berhampiran stesen,dan Koyama secara rasmi dipilih sebagai pengurus stesen.

Pada Januari 5, 2007, pegawai keretapi memutuskan untuk secara rasmi menamakan Tama sebagai stesen master.Tugas utamaTama adalah untuk menyambut penumpang.Jawatan itu datang dengan topi stesen master,sebagai ganti gaji,Railway Electric Wakayama menyediakan kepada Tama makanan kucing.


Stesen master yang membanggakan

Pelantikan Tama membawa kepada peningkatan dalam jumlah penumpang sebanyak 17% untuk bulan tersebut berbanding Januari 2006; statistik bilangan penumpang bagi bulan Mac 2007 menunjukkan peningkatan sebanyak 10% berbanding tahun kewangan sebelumnya.Satu kajian menganggarkan bahawa publisiti Tama telah menyumbang 1.1 bilion yen( RM 42.1 juta) kepada ekonomi tempatan.


Pada bulan Januari 2008, Tama dinaikkan pangkat sebagai " Super Stesen master " dalam satu majlis yang dihadiri oleh Presiden syarikat dan Datuk Bandar,Tama adalah"satu-satunya wanita dalam kedudukan pengurusan" syarikat itu.

Kedudukan baru Tama itu mempunyai"pejabat".pegawai keretapi menaikkan Tama ke jawatan "Pegawai Operasi" sebagai mengiktiraf sumbangan beliau kerana mengembangkan jumlah pelanggan.

Tama dikekalkan kerja master stesen ketika mengambil alih tugas baru, dan Tama adalah kucing yang pertama untuk menjadi eksekutif sebuah syarikat kereta api.

Tama muncul dalam dokumentari tentang kucing bertajuk La Voie du chat dalam bahasa Perancis dan Katzenlektionen di German oleh pembikin filem Itali Myriam Tonelotto, disiarkan di saluran TV Eropah ARTE pada April 2009.Tama juga dipaparkan pada siri Animal Planet Must Love Cats,John Fulton memberi penghormatan kepada Tama dengan lawatan dan lagu.


Pada musim Luruh 2009, Railway Electric Wakayama memperkenalkan keretapi baru"Tama Densha" Kereta api itu dihiaskan dengan gambaran kartun bertemakan Tama.

Pada bulan Ogos 2010,bangunan stesen pada Kishi telah dibina semula dengan struktur baru menyerupai muka kucing. Kedua-dua "Tama Densha" Projek-projek membaik pulih dan membina semula stesen telah diselia oleh pereka industri Eiji Mitooka.

Pada 5 Januari 2012, pelatih rasmi Tama, dinamakan "Nitama" ( "Tama kedua") diperkenalkan.


Tama meninggal dunia pada 22 Jun 2015,akibat kegagalan fungsi jantung, di sebuah hospital haiwan di Wakayama.Selepas pemergian Tama, ribuan peminatnya dari seluruh Jepun
datang untuk memberi penghormatan. Dia telah diberi sebuah pengebumian gaya Shinto di stesen dan telah diberi gelaran,"Honorary Eternal Stationmaster."Tama digantikan oleh
timbalannya, Nitama.

Sumber: Wikipedia
Dikuasakan oleh Blogger.