Header Ads

Puteri Raja di Jepun Sanggup Melepaskan Takhtanya Demi Mengahwini Cinta Hatinya


Ramai wanita diluar sana yang berimpikan nak menjadi seorang puteri tetapi seorang puteri yang sanggup melepaskan takhta nya untuk berkahwin dengan rakan sekelas di kolej. Sweet kan ?

Dia seorang Puteri Mako dari Akishino cucu sulung Maharaja Jepun Akihito. Semasa belajar di Universiti Christian International, Puteri Mako bertemu seorang lelaki yang bernama Kei Komuro, dan mereka berkenalan disana dan jatuh cinta antara satu sama lain.

Selepas habis belajar di Universiti dan mendapat ijazah sarjana disana beliau bekerja di Muziun makalaka teman lelakinya bekerja disebuah pejabat undang-undang di Tokyo, Jepun.

Menurut peraturan di Jepun, pengantian takhta akan diberi kepada cucu lelaki. Tetapi memandangkan Puteri Mako yang mendapat takhta tersebut oleh datuknya. Puteri Mako sanggup melepaskan takhta tersebut untuk berkahwin dengan Komuro.Oleh disebabkan Komura adalah rakyat biasa, secara tidak lansung Puteri Mako juga akan menjadi rakyat biasa selepas berkahwin dengannya. Walaupun jepun mempunyai peraturan yang sangat ketat, Puteri Mako sanggup melanggarnya demi cinta sejati nya kepada Komuro. Romantik kan ?

Buat masa terdekat ini, terdapat hanya 4 waris takhta yang tinggal, dua daripadanya  anak lelaki Abang Octogenerian dan Putera Hisahito yang berusia sepuluh tahun.

Jika Putera Hisahito berkahwin dan tidak mempunyai anak lelaki maka dia akan menjadi pewaris terakhir takhta keluarga diraja tersebut. Pada pendapat admin berkemungkinan juga Jepun perlu mengubah rang undang-undang yang membenarkan wanita untuk menaiki takhta walau berkahwin dengan rakyat biasa, kan? Kemungkinan itu satu perkara yang akan mengambil masa yang sangat lama untuk menyelesaikannya. Perubahan status Puteri Mako pasti akan mewujudkan kekecohan dikalangan kerabat jika dia dibenarkan untuk menaiki takhta sebagai ratu kerana ini boleh mencetuskan kesan Domino kepada takhta diraja tersebut.
Dikuasakan oleh Blogger.