Header Ads

Mark Zuckerberg Akan Mengambil 3,000 Orang Staff Diseluruh Dunia, Ini Sebabnya !


Sekarang ni semua benda nak akan dikongsikan di Facebook, ia memang satu kelebihan apabila perkongsian itu merupakan info-info yang ilmiah, dalam masa yang sama ia akan menjadi satu keburukan untuk dipaparkan ke seluruh dunia jika perkongsian itu merupakan aib, hasutan dan keganasan.

Untuk menjaga keharmonian dan kualiti kemasyarakatan dalam kalangan masyarakat. Pengasas Facebook Mark Zuckerberg akan mengambil 3,000 staff pada tahun hadapan untuk review isi kandungan video. Kenyataan ini diberitahu dari laman akuan Facebook miliknya sendiri.

Jadi, segala info gambar terutamanya, video dan FB live yang kita tayangkan akan diperketatkan. Ini penjelasan Mark Zurkerberg, sebab yang sahih kenapa beliau buat tindakan sedemikian. Ianya satu berita baik kerana peluang pekerjaan semakin bertambah namun, ia juga berita buruk kerana masyarakat kini makin berani untuk menyalah gunakan sosial media ini.Terjemahannya: 

Sejak beberapa minggu lalu, kita telah melihat orang mencederakan diri mereka dan orang lain di Facebook- sama ada secara live atau video yang disiarkan. Ia amar menyayat hati, dan saya telah mencerminkan bagaimana kita boleh melakukan yang lebih baik untuk masyarakat kita.

Jika kita ingin membangunkan masyarakat yang selamat, kita perlu bertindak dengan cepat dan kami sedang berusaha untuk menaik taraf video yang sedia ada supaya lebih mudah untuk melaporkan dan kami dapat mengambil tindakan yang sewajarnya.

Pada tahun depan, kami akan menambah seramai 3000 orang untuk bersama dengan komuniti operasi kami diseluruh dunia, kini kami mempunyai seramai 4500 orang staff dan kami akan mengkaji semula berjuta-juta laporan yang diperoleh setiap minggu bagi meningkatkan proses untuk menyelesaikannya dengan lebih cepat.

Pengulas juga akan membantu kami untuk menghapuskan perkara yang tidak dibenarkan di Facebook seperti ucapan benci dan eksploitasi kanak-kanak. Dan kami akan terus bekerja dengan kumpulan masyarakat tempatan dan penguatkuasaan undang-undang yang berada di dalam kedudukan yang terbaik untuk membantu seseorang jika mereka memerlukannya - sama ada kerana mereka kira-kira untuk mencederakan diri sendiri, atau kerana mereka berada dalam bahaya dari orang lain.

Selain melabur dalam lebih ramai orang, kami juga sedang membina alat yang lebih baik untuk memastikan komuniti kita selamat. Kita akan membuat ia lebih mudah untuk melaporkan masalah kepada kita, lebih cepat untuk penyemak kami untuk menentukan jawatan melanggar piawaian kita dan lebih mudah bagi mereka untuk menghubungi penguatkuasaan undang-undang jika seseorang yang memerlukan bantuan. Kerana ini menjadi ada mereka harus membantu menjadikan masyarakat kita lebih selamat.

Ini sangat penting. Hanya minggu lepas, kami mendapat laporan bahawa seseorang di Live telah mengingati bunuh diri. Kami segera mencapai kepada penguatkuasaan undang-undang, dan mereka mampu untuk menghalang beliau daripada mencederakan dirinya sendiri. Dalam kes-kes lain, kita tidak begitu bernasib baik.

Tiada siapa yang perlu berada dalam keadaan ini di tempat yang pertama, tetapi jika mereka, maka kita perlu membina masyarakat yang selamat yang mendapat mereka bantuan yang mereka perlukan.

Ia disebabkan 2 insiden ngeri beberapa minggu lepas, dimana seorang lelaki memuat naik video sedang menembak orang awam secara rawak di Facebook, sebelum membunuh dirinya sendiri

Dan seorang lelaki di Thailand mengantung bayi 11 bulan secara live di Facebook sebelum membunuh diriDikuasakan oleh Blogger.