Header Ads

Kenapa Pasangan Suka Membebel? Ini 5 Cara Mudah Untuk Memahami Dan Mengatasinya


Wanita memang tidak boleh dipisahkan dari sikap suka membebel. Membebel atau berleter adalah sikap semulajadi yang ada pada diri wanita yang bergelar isteri atau ibu. Membebel bukanlah tanda benci atau tidak suka kepada orang disayangi tapi membebel untuk memberi teguran dan nasihat.

Memang semua lelaki tidak suka dibebel kerana ianya seolah-olah kesalahan itu besar padahal ianya hanya benda yang remeh saja. Tetapi seorang lelaki harus fahami naluri dan isi hari seorang wanita keran mereka ini membebel ada sebab bukannya sekadar suka-suka atau saja-saja.

Bagi mengelakkan wanita ini membebel mudah saja sebenarnya, pastikan anda jangan buat apa yang dia tidak suka dan selalu ringankan tulang membantu membuat kerja-kerja dirumah.

Jadi disini Admin kongsikan bagaimana untuk mendalami isi hati wanita dan mengetahui apa punca mereka suka membebel.

Kenapa pasangan suka membebel?

1- Pasangan memang suka bercakap.
2- Akan menegur sesuatu yang dirasakan perlu.
3- Inginkan satu kepastian.
4- Berasa diri tidak dihargai.
5- Berasa sunyi.
6- Berasa tertekan kerana penat.
7- Menganggap lelaki ( pasangan ) tidak memahami dirinya.
8- Tempat untuk meluahkan rasa marah dan geram.
9- Sebagai tanda amaran.


Langkah untuk mengatasinya

1- Cuba tanya apa masalahnya
Anda harus peka dengan setiap perubahan yang berlaku kepada pasangan. Kalau muka si dia berkerut seribu atau pertanyaan anda tidak dijawab, cubalah selidik apa masalah yang berlaku.

2- Memohon maaf
Ucapan maaf tidak hanya tertumpu ketika hari raya je. Kadang-kadang tingkah laki ucapan yang tidak disedari boleh mengguris hatinya. Biarpun anda merasakan tidak melakukan sebarang kesalahan, janganlah terlalu ego untuk meminta maaf.

3- Jangan sengaja buat taktahu !
Perkara yang paling geram ialah apabila dia membebel, lelaki boleh pula buat taktahu. Lebih teruk lagi ada yang terus pakai earphone atau pasang radio kuat-kuat. Perlu diingatkan, wanita tidak akan membebel sembarangan jika tiada isu. Cuba dengar dahulu apa yang nak dicakapkan kemudian bincang sebaiknya.

4-Jangan menjawab
Ada wanita yang membebel tapi lelaki boleh pula mengeluarkan kata-kata yang tak sepatutnya dicakapkan seperti " Awak ni takda kerja lain ke asyik nak membebel je!" Atau " Janganlah membebel, naik pening kepala saja ni!" Nak menjawab dengan cara berhemah takpe jangan sampai keluarkan kata-kata kesat sampai terus terluka dan susah nak diubati. Gunakan peranan "senyap" sebagai reverse psycology.

5- Belajar memujuk
Sikap dan tingkah laki seseorang lelaki juga boleh menyebabkan si dia membebel tanpa sebab. Jadi janganlah biarkan wanita merajuk sepanjang hari. Kalau boleh elakkan pergaduhan secepat yang mungkin. Bukan lelaki je ada ego perempuan juga ada ego. Jadi sama-samalah bertolak ansur dan cooldown demi menjaga perhubungan yang baik dan bahagia.


Info ringkas dari Dato Dr. Mohd Fadzillah Kamsah:

- Lumrah semula jadi perempuan yang memiliki paras hormon estrogen berlebihan gemar meluahkan perasaan dan pendapat seolah seperti sedang membebel.

- Telah terbukti perempuan boleh melontarkan 30,000 kuota simbol dan kata-kata dalam sehari berbanding lelaki yang hanya mampu melontarkan 7,000 kuota simbol kata-kata sahaja.

- Lelaki akan membebel jika dirasakan wanita suka dipengaruhi sahaja.

- Lelaki jarang membebel, tetapi jika dia membebel akan disusuli dengan sikap tegas dan ada kalanya sedikit marah.

- Tujuan utama wanita berleter ialah untuk membuktikan kasih dan sayang kepada pasangannya.

Dikuasakan oleh Blogger.