Header Ads

Kajian mendapati wanita mempunyai pinggul besar akan mendapat anak yang bijak

Whoa. Siapa tahu?!

Apabila wanita bertanya, "Adakah ini menjadikan punggung saya kelihatan besar?" Ia menyerang orang dengan ketakutan. Nah, sekarang ia mungkin OK untuk mengatakan ya, kerana sains telah mendapati bahawa ibu-ibu yang mempunyai pangkal besar kanak-kanak menjadi lebih bijak.

Satu kajian dari University Of Pittsburgh telah mendapati bahawa perkembangan otak bayi bergantung kepada bekalan lemak yang terletak di dibelakang dan peha ibu mereka, dan jumlah yang disimpan di sana secara langsung boleh mempengaruhi kecerdasan kanak-kanak.
"Lemak di dalam kawasan-kawasan ini adalah sebuah depot untuk membina otak bayi," William D. Lassek, M.D, pengarang "Why Women Need Fat" didalam The Sunday Times. Kerana lemak itu membekalkan bahan kimia yang dikenali sebagai asid docosahexaenoic (DHA) William D. Lassek berkata "satu komponen penting di dalam otak manusia." Ia adalah asid lemak omega-3 yang bayi perlukan untuk pembangunan sistem dan mata saraf otak mereka dalam pertama mereka enam bulan hidup dan kimia ini terdapat dalam susu ibu.Menurut kajian itu, "lemak atas badan mempunyai kesan negatif dan lemak yang bawah badan mempunyai kesan positif ke atas pembekalan rantai panjang asid lemak politaktepu yang penting untuk neurodevelopment. Oleh itu, nisbah pinggang-pinggul (WHR), satu petunjuk yang berguna untuk nisbah lemak bahagian atas badan yang lebih rendah-lemak badan, perlu meramalkan keupayaan kognitif di kalangan wanita dan anak-anak mereka. "
"Ia kelihatan seolah-olah wanita telah berkembang untuk mengumpul lemak ini dan berpegang kepada mereka - sehingga bayi tiba," kata Dr. Lassek. "Ini adalah sama dengan tahap yang dilihat dalam beruang pergi ke hibernasi atau ikan paus hidup di lautan artik sejuk."

Saya akan berhati-hati membandingkan wanita untuk beruang dan ikan paus, sama ada mereka menjangkakan kanak-kanak atau tidak.
Kajian ini juga menyatakan bahawa "yang luar biasa Khomsan dan pemendapan lemak corak wanita pembiakan umur mungkin hasil pemilihan semula jadi untuk keupayaan untuk menyokong janin dan bayi neurodevelopment -. tekanan pemilihan yang lebih lemah dalam saudara terdekat primat kita"

Sekurang-kurangnya kita kini tahu mengapa begitu ramai wanita berfikir paha dan punggung sebagai kawasan masalah mereka. Ia tidak bahawa mereka tidak mempunyai disiplin; ia hanya evolusi.

Dikuasakan oleh Blogger.