Header Ads

Walaupun dilahirkan kurang upaya, lelaki muda ini berjaya menempuh cabaran untuk memperoleh PhD


Dilahirkan dengan kekurangan upaya sebanyak 95 peratus, lelaki muda dari India ini berjaya mengatasi cabaran besar dalam mencapai matlamat sepanjang hayatnya untuk mendapatkan PhD.

Akshansh Gupta, 32, sangat tekad berusaha untuk mencapai kejayaan dalam akademik. Gupta, dari Jaunpur, timur laut India yang telah dilahirkan dengan cerebral palsy, satu keadaan yang memberi kesan terhadap kemampuan pergerakan badan.


Oleh kerana bahagian bawah tubuhnya tidak dapat berfungsi sepenuhnya, dia perlu menggunakan kerusi roda dan tidak mampu makan dengan sendiri. Akshansh turut mengalami masalah dalam pertuturan. Walaupun banyak cabaran yang dihadapi, lelaki muda ini sangat bersungguh-sungguh untuk berjaya dan akhirnya memperoleh PhD dalam "brain and computer interface".

Rakan sebiliknya Akshansh, Piyush Maurya mengatakan bahawa Akshansh mempunyai minda yang luar biasa. Dia sentiasa ingin membuktikan bahawa ketidakupayaan itu hanyalah satu mitos. Ianya ternyata satu jalan yang memcabar dan hebat untuk Akshansh: termasuklah daripada kesukaran untuk memasuki sekolah rendah, sehinggalah perjalanannya antara India dan Malaysia untuk membentangkan tesisnya.Menurut Times of India, kini, Akshansh sedang berharap untuk mendapatkan tempat menjalankan kajian di Universiti Jawaharlal Nehru di Delhi. Dia turut berterima kasih kepada pemandu beca yang memandu untuknya sejauh 15 km ke kolej setiap hari, ketika dia sedang menuntut dalam ijazah BTech.

Walaupun kelihatan seakan-akan mustahil, kisah Gupta mengajar kita bahawa kesungguhan, kerja keras, dan keazaman membuatkan cabaran itu dapat diatasi.
Dikuasakan oleh Blogger.