Header Ads

Teringin untuk mencari pasangan hidup? Ini 5 tips paling 'mudah' untuk cari jodoh

Sebelum wujudnya internet, cara terbaik untuk cari pasangan adalah dengan keluar dari rumah dan bergaul dengan orang sekeliling. Bayangkan saja dah cukup meletihkan!
Manakan tidak, kena bangun daripada katil, ‘spray’ minyak wangi, iron baju dan pakai cantik-cantik.
Siapa yang rajin sangat nak buat semua ni. Tapi hakikatnya, nak cari pasangan sehidup semati, kenalah berkorban sikit..ye dok?

Selain di internet, dekat mana lagi korang boleh cari jodoh??

1. Jangan terlepas majlis hari jadi kawan korang!
Parti hari jadi memang ‘port’ terbaik. Ramai kenalan yang akan dijemput dan jika kamu bernasib baik, crush pun akan muncul! Bila tengah ramai, takdelah malu sangat nak tegur. Kajian membuktikan, lagi ramai orang, lagi rendah peratusan orang nak perasan apa kita buat. (The Bystander Effect – Google kalau tak faham).

2. Guna pengangkutan awam nak pergi kerja
Yang ini macam drama Korea sikit, tapi mujarab! Dalam ramai-ramai itu, mesti ada yang berkenan di hati. Setiap hari pergi kerja, mesti jumpa muka yang sama. Waktu inilah paling sesuai nak suai kenal. Mulakan dengan:”I selalu nampak you time macam ini.

3. Rajinkan diri terlibat dengan kerja sukarelawan
Kalau nak cari pasangan yang baik hati dan rajin membantu mereka yang memerlukan, kita pun kenalah rajinkan diri join aktiviti macam ini. Sambil menyelam, minum air.

4. Setuju je bila ada kawan yang nak ‘kenenkan’
Kalau malas sangat nak cari, setuju je bila kawan atau ahli keluarga nak tolong carikan jodoh. Manalah tahu, ada yang anda berkenan.

5. Redha, kerana jodoh itu di tangan Tuhan
Mungkin sebab terlalu sibuk dengan kerja sampai tiada masa untuk mencari. Rajinkan diri berdoa. Bila dah usaha tu, korang tawakal dan tunggu jodoh tu datang.
Dikuasakan oleh Blogger.