Header Ads

Pelukis kartunis ini meletakkan no Qs 5:51 dari Al-quran telah dipecat dari MarvelJAKARTA: Selepas syarikat Hollywood francais Marvel memberi kenyataan rasmi bahawa mereka akan mengambil tindakan disiplin ke atas pelukis komik Indonesia, Ardian Syaf berhubung kontroversi komik X-Men Gold #1, pelukis tersebut terus mengumumkan kontraknya dengan syarikat  Hollywood francais Marvel telah tamat.

“Kerjaya saya telah tamat. Ini adalah akibat daripada tindakan saya. Saya akan bertanggungjawab dengan apa yang saya lakukan.

“Tolong hentikan ejekan, tohmahan dan debat. Hentikan kebencian.

“Saya harap semua boleh bertenang,” katanya menerusi Facebook peribadinya.


Gambar yang menjadi isu kerana  maksud No 212 ditulis pada bahagian atas bangunan

Pada  baju putih itu tertera 5:51
Katanya, ia adalah nombor keadilan.

“Ia adalah nombor cinta. Cinta saya kepada kitab suci al-Quran, kepada rasul terakhir saya dan cinta kepada Tuhan yang satu, Allah.

“Saya memohon maaf atas segala kesulitan ini. Selamat tinggal, semoga Tuhan merahmati anda semua. Saya sayang anda semua,” tambah beliau.

Status Facebook tersebut turut mendapat reaksi daripada netizen. Ada yang meluahkan rasa lega dengan berita tersebut ada juga yang memberikan sokongan kepada pelukis tersebut, dengan berkata kerjayanya belum berakhir.

Beberapa pelukis komik profesional turut berkongsikan pendapat mereka.

Pelukis dan penulis Aji Prasetyo menerusi Facebooknya berkata: “Saya menulis dan melukis jalan cerita untuk komik saya, namun Ardian melukis untuk klien.

“Keputusannya untuk menambah simbol yang menunjukkan isu surah Al-Maidah dan perhimpunan 212 sememangnya bertentangan dengan ideologi syarikat komik Amerika."

Namun Aji memberi nasihat kepada Ardian supaya meneruskan minatnya dengan menjadi pelukis komik bebas.


Reaksi dan komen pengguna media social tentang isu tersebut

Willow Wilson, juga seorang pelukis komik Muslim di marvel, mengecam keras tindakan Ardian Syaf.

Dikuasakan oleh Blogger.