Header Ads

Naik Mendadak Peluang Kerja Kalau Kemaskini 5 Perkara Ini Di Profile LinkedIn


LinkedIn bukan satu medium asing lagi buat pencari kerja betul tak? Korang yang masih mencari kerja ni mesti ada profile LinkedIn. Tapi berhasil ke? Ada ke data panggilan tawaran kerja kosong?



Sebenarnya LinkedIn ni amat lah membantu dalam mencari kerja. Cuma kena tahu caranya sahaja. Sebenarnya ramai majikan yang tidak iklankan kerja, tetapi mereka cari calon yang terbaik menggunakan profile LinkedIn. Jadi kemaskini profil LinkedIn korang dan semak ada tak 5 perkara ini? Kalau tak ada, cepat-cepat tambah tau!

1.Berikan headline terbaik kepada 'target audience' korang


Headline ni adalah deskriptif mengenai profil korang. Ini lah kalau nak tahu, senjata utama yang akan tangkap mata majikan dulu. Kalau nak majikan scroll profil sampai bawah, pastikan korang olah ayat sampai rasa puas dan terbaik.

2.    Gambar profil biar nampak professional dan smart!



Gambar profil juga membantu untuk majikan klik dan baca profil korang. Dalam pemilihan gambar, pastikan korang pilih gambar yang focus pada bahagian muka. Jangan pula ambil gambar pemandangan dan Nampak korang sekecil semut je. Cuba tengok dahulu gambar contoh di atas.

3.    'Personalize' URL

Korang tahu tak yang LinkedIn membenarkan penggunanya personalize URL? Ambil peluang ini untuk ubah URL korang agar lebih professional dan paling bagus kalau korang tambah nama dalam URL tersebut. Sebagai contoh www.linkedin.com/alissaedruce.

4.    ‘Jual’ pengalaman kerja korang dalam profil LinkedIn

Tekankan di bahagian Work Experience dan senaraikan kesemua pengalaman kerja korang. Fikirkan kata kunci yang relevan agar profil korang keluar dalam hasil pencarian.

5.    Dapatkan 'endorse' daripada kenalan yang pakar dalam kemahiran

Ini bahagian penting dan yang akan bantu naikkan peluang. Dapatkan review daripada kenalan/rakan sekerja atas kesemua kemahiran korang. Ini lah yang akan menguatkan lagi profil LinkedIn.

Dapatkan banyak kenalan dalam golongan professional dan beri kerjasama agar mereka endorse kemahiran korang. Salah satu cara untuk realisasikan impian korang dapatkan kerja idaman. Jadi selamat berjaya!


Artikel ini disumbangkan oleh Maukerja.my - dapatkan info kerjaya terkini di maukerja.my
Dikuasakan oleh Blogger.