Header Ads

Malas diet untuk kurus? 5 langkah mudah membentuk badan yang ideal

Salah satu masalah paling susah diselesaikan dalam mencapai bentuk badan yang ideal adalah masalah perut. Memang benar, bahagian perut adalah bahagian yang sangat susah untuk dibentuk. Memang masih ada lagi bahagian lain yang juga susah dibentuk atau dikurangkan lemaknya. Untuk mengurangkan lemak perut, diperlukan waktu dan dedikasi yang tidak kecil. Mula sukan secara rutin, sehingga pola makan yang benar-benar harus diatur dengan baik.

Nah, buat korang yang ingin mempunyai perut rata tapi tak mempunyai banyak masa dan tenaga untuk melakukannya, ternyata ada cara yang mudah dan boleh korang lakukan setiap hari. Ada beberapa gerakan atau makanan mudah yang boleh menghilangkan lemak di perut dan membantu untuk mempunyai bentuk tubuh yang ideal. Lalu, apa saja yang perlu korang lakukan untuk mempunyai perut rata? Mari kita lihat dibawah.
1. Rutin sit-up. Meski sederhana, gerakan ini mempunyai banyak sekali manfaat untuk mengecilkan perut

Bagi korang yang ingin mempunyai perut rata, salah satu gerakan mudah yang boleh korang lakukan untuk mendapatkan perut rata. Pastinya korang sudah tahu, 'kan gerakan ini. Meskipun sangat sederhana, ternyata melakukan sit-up secara rutin akan mampu membuat perut jadi rata. Pasalnya, gerakan ini akan membantu mengencangkan otot perut.
Bahkan kalau dilakukan secara rutin dan wakil-wakil yang cukup signifikan, gerakan ini boleh membuat perut kelihatan berotot. Jadi, bagi korang yang ingin mempunyai perut rata, jangan lupa untuk melakukannya setiap hari, ya!

2. Gerakan planking akan sangat membantu. Meski sederhana gerakan ini sangat berkesan

Plangking secara rutin! Korang pasti juga sudah tahu gerakan planking, 'kan? Gerakan ini sangat popular akhir-akhir ini. Meski sangat mudah, korang hanya perlu menahan berat badan menggunakan tangan dan kaki dalam kedudukan tertentu.
Ternyata, planking mempunyai manfaat yang sangat besar terutama untuk mengetatkan perut. Dengan rutin melakukan gerakan ini setiap pagi, korang akan mampu mempunyai perut rata dalam masa yang cukup singkat.

3. Lari di tempat setiap sebelum tidur dan bangun tidur. Sangat bagus untuk membakar kalori

Mungkin ini terkesan sangat sederhana, namun hakikatnya lari di tempat mempunyai manfaat yang sangat bagus untuk menguruskan badan. Selain boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana-mana, lari di tempat mampu membakar banyak sekali kalori.
Korang hanya perlu melakukan latihan ini 5 hingga 10 minit per hari sebelum dan selepas bangun tidur. Dengan rutin itu, maka ia akan mampu membuang sisa-sisa kalori yang tak terpakai yang kalau tidak dibuang akan terkumpul dan berubah menjadi lemak.

4. Minum air limau nipis hangat tiap pagi. Boleh bikin perutmu tambah langsung dalam masa singkat

Minum air limau nipis hangat tiap pagi adalah perkara yang sangat berguna untuk membuat pinggang jadi langsing. Air limau nipis dipercayai mampu membantu tubuhmu untuk melakukan detoksifikasi sehingga sisa-sisa "sampah" dari makanan yang korang makan hari sebelum boleh dibuang semuanya dan tidak terkumpul menjadi lemak.
Memang agak menyusahkan . Korang hanya perlu cergas buat bangun pagi untuk memerah limau nipis. Namun dengan rutin melakukannya dan boleh mendapatkan bentuk badan yang ideal dalam masa beberapa bulan sahaja.


5. Makan buah sangat dianjurkan untuk membuat perut bekerja lebih ringan. Boleh bikin langsing kalau sering dilakukan


Waktu pagi hari adalah masa "buang". Jadi, sudah seharusnya tidak membebankan sistem pencernaanmu dengan beban baru. Sangat dianjurkan bagi yang ingin mempunyai perut rata dan bentuk tubuh yang sesuai untuk selalu sarapan dengan makanan yang ringan setiap pagi. Makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sangat dianjurkan kalau kamu ingin mempunyai badan yang sesuai, dan tentu saja perut yang rata.
Semua usaha simple ini memang berat. Apatah lagi kalau ternyata korang tergolong orang yang malas untuk bangun pagi. Demi perut rata yang semakin nyata, Jom keluar dari zon selesa dan #BeraniUbahDiribuat jadi lebih baik. Memulakan hari dengan rutin sihat, akan bikin hari korang makin bersemangat, sihat, dan menyihatkan tubuh.


Ada banyak cara yang bole korang  ambil untuk memiliki bentuk tubuh yang ideal. Beberapa orang memilih untuk melakukan pola makan dengan menu yang diatur dan porsi latihan yang terprogram dengan baik. Namun, bagi kamu yang tidak memiliki  waktu, sebolehnya 5 hal di atas sudah cukup untuk membantu memiliki bentuk tubuh yang ideal dan perut yang rata. Selamat mencuba, ya!
Dikuasakan oleh Blogger.