Header Ads

Kapal perang paling mahal yang pernah dibina akhirnya belayar di laut


Kapal perang yang paling mahal pernah dibina akhirnya telah memulakan langkahnya buat kali pertama. Tentera laut Amerika Syarikat (AS) telah mendedahkan bahawa USS Gerald R. Ford telah belayar di laut pada hari Sabtu. Kapal yang digunakan untuk mengangkut pesawat telah melakukan ujian pertama untuk menguji pelbagai bentuk sistem.

Pengangkut pesawat ini yang bernilai $12.9 bilion telah bertolak dari Huntington Ingalls Industries-Newport News Shipbuilding di Newport News selepas lebih setahun penangguhan dan kos yang berlebihan.


Pembinaan Ford ini dimulakan pada tahun 2009 dan sepatutnya selesai dibina pada September 2015, dengan kos $10.5 bilion. Namun, terdapat beberapa masalah dengan teknologi dan sistem pengangkut yang canggih, termasuklah peralatan mendarat untuk pesawat dan penjanaan kuasa.

Kapal ini masih dalam percubaan para pembina. Ia akan kembali ke pelabuhan di Virginia sebelum dilayarkan semula untuk percubaan yang diluluskan, yang akan dikendalikan oleh pegawai tentera laut.

Lihat pembinaan kapal tersebut secara pantas dalam video di bawah:


Ini beberapa fakta tentang USS Gerald R. Ford:

1. Seramai 5,000 pereka kapal telah terlibat dalam pembinaan kapal perang tentera laut yang paling mahal.

2. USS Gerald R. Ford akan mencecah berat hampir 100,000 tan.

3. Kapal ini mempunyai lima ekar dek penerbangan dan dapat menampung 4660 kakitangan dan 75 pesawat udara, dan direka sepenuhnya menggunakan komputer pemodelan 3D.


4. Ia dapat mencecah kelajuan 34 m/j dan mempunyai lebih daripada 10,000,000 kaki kabel elektrik.

5. Terdapat dua buah kapal lain dalam kelas Ford: USS John F. Kennedy dan USS Enterprise baru - dijangka akan beroperasi pada 2020 dan 2025. Jumlah kos untuk ketiga-ketiga kapal dianggarkan lebih $43 bilion.

6. Kapal perang yang besar ini berukuran 1,106 kaki panjang dan akan mampu melancarkan 220 serangan udara setiap hari, dan hampir tidak kelihatan pada pengesan radar.

7. USS Gerald R. Ford akan menggantikan USS Enterprise, yang pernah digunakan dari 1962 hingga 2012.

8. Kapal ini akan mampu melancarkan banyak serangan udara - setiap serangan hampir setiap enam minit - kerana dek menggunakan kuasa elektromagnetik untuk melonjakkan jet ke hadapan. Ianya adalah cara yang sama digunakan dalam roller coaster.Dikuasakan oleh Blogger.