Header Ads

Diabaikan oleh ibu bapanya kerana kelihatan hodoh, lelaki ini telah memberikan inspirasi dengan keberaniannya


Sukar untuk membayangkan mana-mana ibu bapa yang mengabaikan anak mereka kerana sebab tertentu, tetapi malangnya, itu yang dilakukan oleh ibu bapa Jono Lancaster terhadap dirinya sejurus selepas kelahirannya. Alasan mereka mudah kerana anak mereka mempunyai masalah yang membuatkannya kelihatan hodoh di mata mereka.

Sudah tentu mereka perlu menjalankan pemeriksaan ke atas mata mereka kerana mereka sebenarnya yang hodoh dengan sikap begitu. Walaupun sukar berhadapan dengan keadaan tersebut, Jono telah menemui cara untuk mengatasi parut yang meninggalkan kesan mendalam ketika waktu kecilnya. Dia telah membantu orang lain untuk menjalani kehidupan yang bahagia.Jono telah hidup dengan Sindrom Treacher Collins selama lebih 30 tahun. Nasibnya kurang baik apabila dia dilahirkan dengan masalah ini yang menyebabkannya menjalani kehidupan dengan kecacatan pada wajah. Tetapi, keadaan tersebut tidak menghalangnya untuk menikmati kehidupannya sebaik mungkin dan sepanjang perjalannya, dia membantu orang lain untuk menerima perbezaan mereka juga.

Kisah Jono akan membuatkan anda berasa kagum setelah menyedari apa yang telah dilaluinya. Tidak seperti kanak-kanak lain, Jono telah dilahirkan tanpa tulang tertentu di bahagian muka, yang menyebabkan kesan besar pada kecacatan pada penampilannya. Ia juga menyebabkannya mengalami masalah tertentu dalam pendengaran.

Walaupun begitu, dia telah menemui cara untuk kekal positif sepanjang zaman kanak-kanak sehinggalah menginjak dewasa. Sudah tentu ianya bukanlah mudah. Perkara yang lebih teruk adalah apabila ibu bapanya mengabaikannya 36 jam selepas dia dilahirkan. Alasan mereka hanyalah kerana mereka tidak suka akan rupa anak mereka.Namun, Jono tidak menangisi keadaan tersebut kerana dia menganggap dirinya beruntung dalam pelbagai cara. Terutama apabila, tidak seperti Jono, kebanyakan orang yang mengalami sindrom sepertinya memerlukan sebanyak 80 pembedahan yang berbeza sepanjang hayat mereka hanya untuk mempunyai keselesaan separa normal.

Walaupun dia bukan seperti kanak-kanak lain, pastinya dia tidak layan dibuang daripada khidmat masyarakat. Ramai orang yang berhati mulia di dunia ini dan Jean Lancaster adalah salah seorang daripada mereka. Wanita tersebut telah mengambil Jono sebagai anak angkat dan memberikan kehidupan sewajarnya.

Ketika di sekolah, para pelajar akan melarikan diri daripada Jono apabila melihat wajahnya. Malah, ada yang memberi amaran kepada rakan yang lain bahawa Jono mempunyai penyakit berjangkit jika berada terlalu rapat dengannya.

Hanya satu dalam 10,000 kanak-kanak di UK akan mengalami Sindrom Treacher Collins, dan Jono merupakan salah seorang daripadanya. Oleh kerana keadaan tersebut memberi kesan kepada perkembangan tisu dan tulang muka, wajahnya mengalami kesan jatuh. Kini, penyakit tersebut kadang kala memberi kesan kepada pernafasan, tetapi jarang memberi kesan terhadap kepintaran. Perkara yang menarik adalah kebanyakan orang yang mengalami keadaan ini dapat menjalani kehidupan yang lama.Sering diejek ketika bekerja di bar, dia kemudian menyedari dari sisi positif dan berasa beruntung kerana berada dalam keadaan pekak supaya dia tidak dapat mendengar kata-kata orang lain tentang rupanya. Dia juga sedar bahawa rupa tidaklah penting, tetapi sikapnya. Dengan sikap yang betul, dia mempunyai kuasa untuk mencapai segala-galanya yang diingini, dan dia telah berjaya melakukannya. Dia turut menjadi inspirasi untuk orang lain dalam berhadapan dengan keadaan sebegini.

Walaupun kerjanya di bar tidak menjadi, dia telah mendapat kerja lain di gimnasium selepas memperoleh diploma dalam sains sukan. Dia mula bekerja sebagai jurulatih kecergasan di Fitness First, yang memberikannya satu lonjakan besar dalam keyakinan. Bermula dari itu, kehidupannya benar-benar berubah kerana dia telah menemukan cinta sejati.


Kini, dia bekerja sebagai guru yang memberikan inspirasi dalam mendidik orang lain tentang sindrom tersebut. Beberapa tahun lalu, dia telah diminta untuk hadir ke Australia untuk berjumpa dengan Zachary Walton, 2, yang turut menghidap sindrom yang sama dan menjadikan Jono sebagai hero. Malah, dia turut pergi ke beberapa tempat di dalam dunia untuk membantu memberi inspirasi kepada kanak-kanak lain sepertinya.

Harapannya kini adalah menyebarkan kesedaran melalui Love Me, Love My Face Foundation supaya orang lain tidak akan dibuli atau diabaikan seperti dirinya.


Ibu bapa kandung Jono enggan berjumpa dengannya ketika dia berusia 5 tahun. Dia pernah menggunakan media sosial untuk menjejaki ibu bapa kandung dan mendapati dia mempunyai dua adik. Tetapi malangnya, ibu bapanya sekali lagi menolak kehadirannya.

Dikuasakan oleh Blogger.