Header Ads

Cara suami ini memikat hati isterinya membuatkan ramai tersenyum dan cemburu


Scene 1:

Kami sekeluarga dalam perjalanan balik ke kampung.
Haikal was sleeping at the back seat, membongkang siap dengan bantal dan selimut kegemaran dia.
Sementara suami memandu, dan saya diam saje kat sebelah sebab keletihan.

Suddenly my husband asked—
“Mama okay?”

“Okay. Cuma letih sikit.”
I answered.

Dan dua-dua diam semula.

Tiba-tiba lagu favourite kami berdua berkumandang kat radio.
My husband increased the volume,
tarik tangan saya dan cakap,
“Dah lama kita tak pegang tangan dalam kereta macam ni kan?”

Holloh holloh hollohh..


Scene 2 :

Kami berada dalam satu majlis tertutup, dan ketika tu ramai yang ajak saya bergambar.
Tiba-tiba saya nampak suami macam nak panggil saya.

So I approached him and asked, why.
Dia jawab,
“Papa pun nak selfie dengan isteri papa yang cantik ni. Boleh?”

Dengan spontan dia peluk pinggang saya dan ambil gambar kami berdua.
Masa tu rasa macam awwhhh lihatlah duniaaa, I have the sweetest husband in the world!


Scene 3 :

Saya dan suami baru habis solat maghrib berjemaah.
And as usual, kami akan bersalaman selepas selesai.
Tapi tetiba malam tu lain sikit.
He kissed my forehead, look into my eyes, and said,
“Papa bangga dengan isteri papa ni. Semoga Allah sentiasa sayang Mama macam mana Papa sayang Mama.”

Nawwwwwwww I’m melting like a hot candle wax!


Scene 4 :

I woke up one morning,
dan terkejut tengok rumah kemas dan baju dah siap berbasuh dan bersidai.
Bila check whatsapp, tetiba ada mesej ni—

“Papa dah kemas rumah dan setelkan laundry sikit-sikit sebelum pergi kerja tadi. Semalam Mama dah banyak buat kerja. So hari ni Mama rest je k. Nanti tengahari Papa ambik, kita lunch sama-sama.”

Oh God.
What did I do to deserve this man from heaven?
*crying like a baby*



4 kejadian ni menyedarkan saya,
sebenarnya tak susah pun untuk buat pasangan kita jatuh cinta berkali-kali walaupun dah bertahun-tahun kawen.
Small things macam ni sebenarnya yang buat kasih sayang sustain dalam sesebuah perhubungan.
Bukan bunga ros, bukan berlian, bukan chanel, bukan ferrari ferrero rocher. Bukan.
Kan?

Dan untuk kita kaum isteri ni,
yang kadang-kadang terlalu mudah lupakan jasa suami,
we have to learn to lower down our expectations,
stop comparing, accept husband's flaws,
and start appreciate small things he did for the family living.

Walaupun suami-suami kita ni tak seglamorous Fattah amin,
Tak sekaya Mark Zuckerberg,
Tak sesado seekor seladang,
Tapi sebenarnya bila kita lihat small things yang mereka pernah buat untuk kita dan anak-anak —
we started to realize that we actually have the best husband in the world.
The husband yang sentiasa willing to do what he could afford, just to put a smile on the face of his loved ones—
Every. Single. Day.

So dear wives,
let’s promised to ourselves,
to always remember our husband’s kindness,
especially when we have bad times,
termasuk bila mood swings masa period.

Dan satu fakta yang semua suami perlu tahu--
kadang-kadang bila isteri pakai lawa-lawa make up tebal-tebal tu bukan sebab nak apa-apa atau nak attract siapa-siapa.
Tapi sebenarnya rindu nak dipuji dan dikagumi oleh suami sendiri je.
Suami usap pipi tanpa berkata apa-apa pun dah boleh buat isteri gedebukkk jatuh cinta sekali lagi.
Usap pipi tak payah bayar pun, bang.


To my dearest husband,
Thank you for everything you’ve done for me and Haikal.
U know that we love you. So much.
Please hold our hands, till the end of time.

So..
malam ni makan luar ke?
Ehh!

Sumber: Adlil Rajiah

Dikuasakan oleh Blogger.