Header Ads

9 posisi tidur untuk meningkatkan kesihatan dan kehidupan anda


Secara purata, seorang manusia akan tidur selama 25 tahun dalam jangka hayatnya. Manusia perlukan tidur. Tidur bukan sahaja tentang berapa jam yang diperlukan untuk tidur - menurut statistik, seorang dewasa kebiasaannya memerlukan 7 hingga 9 jam semalam - malah, tentang cara kita tidur. Ini kerana posisi kita tidur juga memberi kesan kepada kesihatan kita.

Posisi tidur dapat memberi kesan dalam pelbagai aspek terhadap tubuh kita. Di sini kami senaraikan 9 postur tidur untuk membantu masalah yang anda alami.

1. Sakit belakang


Jika anda mengalami sakit belakang, posisi tidur dapat memberi perbezaan. Anda hanya perlu tidur dalam posisi terbaik untuk anda. Namun, WebMD mencadangkan untuk tidur dalam keadaan baring secara rata pada badan anda. Mereka menerangkan: "Apabila anda baring, letakkan bantal di bawah lutut anda. Anda juga boleh meletakkan tuala kecil yang digulungkan di bawah lengkungan belakang badan anda."

2. Sakit bahu


Untuk sakit pada bahu, Majalah Kesihatan Wanita mencadangkan untuk anda tidur pada bahagian bahu yang tidak sakit dengan kaki yang dibengkokkan. Anda juga boleh meletakkan bantal di dada dan/atau meletakkan bantal di antara lutut anda untuk sokongan tambahan.

3. Masalah resdung


Jika anda sering mengalami jangkitan resdung, posisi tidur boleh menjadi sesuatu yang bermanfaat ataupun memudaratkan, menurut Sekolah Perubatan Harvard. Mereka mengesyorkan untuk dalam keadaan kepala yang ditinggikan. Ini kerana lendir akan terkumpul dalam kawasan hidung pada waktu malam apabila kepala anda berada dalam keadaan rendah.

4. Sakit kepala


Termasuklah sakit kepala, posisi tidur boleh memberi manfaat ataupun memudaratkan keadaan anda. Menurut pakar, dia sering mengalami sakit kepala sehinggalah dia menyedari lehernya berpusing ketika dia sedang tidur. Mereka mencadangkan untuk meletakkan bantal di sekitar kepala untuk mengelakkannya terpusing ketika tidur.

5. Sakit PMS


Buat wanita yang mengalami sakit berkaitan PMS, tidur dapat membantu melegakan kesakitan. Majalah Kesihatan Wanita mencadangkan untuk meletakkan bantal di bawah lutut ketika tidur, untuk mengekalkan tulang belakang anda supaya tidak terlalu sakit.

6. Tekanan darah tinggi


Semestinya anda perlu berbincang dengan doktor tentang keadaan tekanan darah tinggi anda termasuklah rawatan. Baru-baru ini, WebMD telah mengeluarkan satu laporan daripada Universiti Sekolah Perubatan Ehime tentang bagaimana posisi tidur dapat memberi kesan kepada tekanan darah. Melalui kajian mereka, tidur secara meniarap dapat merendahkan tekanan darah.

7. Masalah penghadaman


Menurut Skin Sheen, tidur pada lambung kiri dapat membantu penghadaman yang lebih baik. Cadangan ini boleh diterima kerana perut kita terletak sedikit ke kiri pada tubuh kita. Maka, baring pada lambung kiri dapat membuatkan graviti membantu dalam proses penghadaman.

8. Sakit leher


Dengan menggunakan sokongan tambahan pada leher dapat membantu sakit leher. Anda boleh menggunakan tuala kecik yang digulungkan dan letakkan di bawah leher. Tuala tersebut boleh diletakkan di dalam sarung bantal supaya kekal di tempatnya.

9. Pedih ulu hati


Pedih ulu hati akan menyukarkan anda ketika tidur. Seperti masalah penghadaman, tidur dapat membantu mengurangkan pedih ulu hati dengan tidur mengiring.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai persoalan tentang tanda-tanda atau berkenaan penyelesaian tidur ini, sila berjumpa dengan doktor. Posisi ini hanyalah untuk pengetahuan anda.

Selamat tidur dengan lena!

Dikuasakan oleh Blogger.