Header Ads

8 Perkara mudah yang anda boleh lakukan setiap hari untuk menjadi lebih bijak


Anda mungkin beranggapan bahawa kepintaran itu adalah sesuatu yang telah ditetapkan apabila anda muda dan tidak akan berubah. Namun, kajian telah menunjukkan bahawa tanggapan itu adalah salah. Cara kita mendekati situasi dan perkara-perkara yang kita lakukan untuk 'memberi makan' kepada otak kita boleh meningkatkan kuasa mental kita.

Adakah ini bermakna anda perlu kembali ke sekolah atau memenuhkan rak buku dengan pelbagai buku yang tebal? Tidak! Menjadi seseorang yang lebih bijak tidak semestinya bermaksud komitmen yang besar pada masa dan tenaga.

Di sini kami senaraikan 10 idea yang mungkin boleh anda sesuaikan dalam rutin harian anda.

1. Menjadi lebih bijak tentang masa anda online


Ketika anda berehat dengan cara online, tidak semestinya anda perlu melihat laman sosial dan berkongsi gambar haiwan yang comel. Media sosial juga adalah sumber pembelajaran yang bagus, seperti kursus atas talian (online) dan alat untuk membina kosa kata. Tukarkan beberapa minit tentang hiburan dengan sesuatu yang lebih menyegarkan anda secara mental.

2. Catat apa yang anda pelajari.


Catatan tersebut tidak perlu secara cantik atau panjang, tetapi mengambil masa beberapa minit untuk mengimbau dengan cara menulis tentang apa yang anda telah pelajari pasti akan meningkatkan kuasa otak anda. Seorang guru yoga telah mencadangkan untuk menulis 400 patah perkataan setiap hari tentang perkara yang anda telah pelajari.

3. Buat senarai 'perkara yang anda telah lakukan'.


Satu bahagian besar dalam kepintaran adalah keyakinan dan kebahagiaan, maka tingkatkan kedua-dua elemen tersebut dengan menyenaraikan perkara bukan sahaja yang anda ingin lakukan, malah semua perkara yang anda telah capai.

4. Keluarkan papan Scrabble.


Permainan papan dan teka-teki bukan sahaja menyeronokkan tetapi ianya juga satu cara yang bagus untuk membuatkan otak anda bekerja. Cuba bermain Scrabble tanpa menggunakan bantuan daripada klu atau buku-buku.

5. Mempunyai rakan yang bijak.


Ianya mungkin agak sukar untuk diri anda, tetapi meluangkan masa bersama rakan-rakan yang lebih bijak daripada anda adalah salah satu cara cepat untuk belajar.

6. Memperbanyak membaca.


Cara ini tidak asing lagi kerana membaca ternyata penting. Terdapat pelbagai pendapat tentang bahan bacaan yang terbaik untuk meningkatkan kecerdasan otak. Anda boleh memilih apa sahaja bahan bacaan seperti membaca akhbar harian sehinggalah buku fiksyen dan bukan fiksyen. Tetapi, semua orang bersetuju bahawa kuantiti itu penting. Banyakkan membaca.

7. Menerangkannya kepada orang lain.

"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough." -Albert Einstein

Pastikan anda benar-benar mempelajari apa yang anda telah pelajari dan semua maklumat tersebut telah melekat pada memori anda dengan mengajarkannya kepada orang lain.


Semua perkara yang anda telah pelajari, baik besar mahupun kecil, dan selama mana pun masa yang diambil sehingga anda boleh menerangkannya kepada rakan anda. Memang mudah untuk mendapatkan maklumat baru. Tetapi, mengekalkan maklumat tersebut dan mengajarkannya kepada orang lain adalah lebih bernilai.

8. Belajar bahasa baru.

Anda tidak perlu fasih dengan segera ataupun melawati negara luar asing untuk mahir dalam bahasa yang anda pilih.


Dikuasakan oleh Blogger.