8 cara paling mudah untuk berhenti merokok dalam masa 1 bulan

Isu merokok ni agak sensetif pada sesetengah orang, lebih-lebih lagi kalau dia perokok tegar. Isteri dan anak mana yang suka suami /ayah kuat rokok, tapi sebab sayang diamkan jer lah.  Tapi sebenarnya sebab kita sayang dia lah kita risaukan dia ye tak ? Kadang2 perokok tu sendiri cuba sedaya upaya nak lari dari rokok tapi tak mampu untuk tolak daya kemahuan badan yang dah sebati dengan nikotin. Si gadis yang dah terlanjur dengan rokok rasa susah nak buang tabiat tu, tapi sangat tak manis seorang gadis merokok. Semuanya dalam dilema. 

Ok, berikut merupakan cara mudah nak berhenti rokok


1. Lengahkan

Kalau ada rasa nak 'pekena sebatang' lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah benda lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok. Eh rasa sangap ah nak sapkok, ok gi baca surat khabar jab. Eh sangap sehhhh, ok gi lah , main game ke.

2. Tolak Konsep 'Cukuplah Sebatang'

Jangan terperdaya dengan 'cukuplah sebatang'. Tak payah hisap langsung kalau dah ada keinginan nak berhenti merokok.  Korang menipu diri sendiri jer sebenarnya, tau2 kang lepas sejam dua tambah lagi sebatang, tau2 sehari dah habis sekotak. 

3. Elakkan Punca Merokok

Kenali apa punca merokok. Contohnya sebab nak bergaul dengan kawan-kawan, elakkan stress, duduk melepak atau berkumpul dengan kawan-kawan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok. Elakkan untuk lepak bersama. Atau pindah tempat melepak ke tempat yang dilarang merokok. Contohnya dalam masjid. Haha kau mampu gi masjid teruih Haha!

4. Bersenam

Cara berhenti merokok ni sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti push up, lari-lari anak atau buat solat sunat dan jika ada masa lagi bacalah Al-Quran. Kalau tak boleh nak pegang Quran, baca lah 3 kali Al Ikhlas, kan bersamaan khatam satu Al Quran. Sentiasa lah zikir. Hati akan menjadi tenang bila sentiasa berzikir.


5. Belajar Untuk Relax

Stress adalah satu penyebab paling popular kenapa merokok. Jadi cubalah menjadi seorang yang lebih cool. Dan lebih bijak dalam berdepan dengan stress. Contoh paling baik, ambillah air sembahyang. Atau buat teknik deep breathing (2 saat tarik nafas- 4 saat tahan- 8 saat hembus nafas keluar). Atau bayangkanlah sesuatu yang membuatkan korang rasa sejuk. Atau gi tadah muka depan freezer, kan sejuk! Hehe

6. Libatkan Keluarga Dan Rakan-Rakan

Bagitau ahli keluarga dan kawan-kawan korang mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok. Beritahu mereka. Dan sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni korang yang dah tak nak merokok. Paling baik, beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu. Jgn risau kalau ada yg mengutuk, well manusia memang macam2 ragam. Buat deek dah lah. Abaikan orang2 negatif.

Errr....jangan sia2kan organ penting korang!

7- Go Online

Rajinkan diri mencari inspirasi kisah-kisah mereka yang dah berjaya tak merokok. Ketahui dan belajar bagaimana cara mereka berhenti merokok, bertarung dengan keinginan nak merokok. Brader, you are not alone.

8- Menguyah

Jika rasa nak merokok, kunyah adalah cara berhenti merokok yang paling simple. Cari bahan kuyahan yang sihat. Kacang atau gula-gula getah yang kurang gula. Jgn pulak gi melantak beger, makan kfc.


Kongsikan Artikel Ini



Nama

amazing,1,artis,11,awesome,33,bagaimana,8,berita,17,cinta,49,comel,26,cool,144,design,19,diy,20,dunia,2,fail,2,fakta,1,gadget,6,gambar,582,ganas,1,geli,4,gif,3,hiburan,5,humor,3,idea,1,iklan,1,info,83,inspirasi,74,islam,27,jenayah,2,jutawan,94,jutawan dua,48,karut,14,kehidupan,55,keluarga,2,kenderaan,1,kerjaya,4,kesihatan,16,klasik,1,koleksi,33,konsep,21,kreatif,134,lawak,2,lawatan,131,lol,27,lol.,1,makanan,2,media sosial,1,menarik,49,motivasi,10,motivasi hidup,9,ngeri,14,ninetology,4,oops,1,pelik,83,percutian,7,quiz,1,rumah idaman,55,sadis,6,samsung,1,semasa,293,seni,8,seram,2,teknologi,6,test,1,tips,51,troll,2,unik,9,video ceramah,3,video menarik,294,viral,5,wow,6,wtf,90,
ltr
item
Nakbebel: 8 cara paling mudah untuk berhenti merokok dalam masa 1 bulan
8 cara paling mudah untuk berhenti merokok dalam masa 1 bulan
https://2.bp.blogspot.com/-VzJAY6d9goI/WOeIvlDfozI/AAAAAAAAA7c/N2v_Xdq8a-EJPrYy4C81Y8wsQhFMSpKkgCLcB/s1600/rokok-termahal-di-dunia-marlboro.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-VzJAY6d9goI/WOeIvlDfozI/AAAAAAAAA7c/N2v_Xdq8a-EJPrYy4C81Y8wsQhFMSpKkgCLcB/s72-c/rokok-termahal-di-dunia-marlboro.jpg
Nakbebel
http://www.nakbebel.com/2017/04/8-cara-paling-mudah-untuk-berhenti.html
http://www.nakbebel.com/
http://www.nakbebel.com/
http://www.nakbebel.com/2017/04/8-cara-paling-mudah-untuk-berhenti.html
true
6864137901274687103
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts LIHAT SEMUA Teruskan Membaca Balas Cancel reply Delete Oleh Home PAGES POSTS View All Anda Mungkin Berminat Dengan.. LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Ahad Isnin Selasa Rabu Khamis Jumaat Sabtu Januari Februari Mac April May Jun Julai Ogos September Oktober November Disember Jan Feb Mac Apr May Jun Jul Ogos Sep Okt Nov Dis just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow Ruangan Ini Khas Untuk Pengikut Nakbebel Sahaja Sila like untuk buka Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy