Header Ads

10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan


1. Di Jepun, pelajar diajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakan “Jalan ke arah Akhlak” yang mana pelajar mempelajari akhlak atau etika dan cara berdepan dengan orang ramai.

2. Tidak ada kegagalan pada peringkat awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektif pembelajaran ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan peribadi, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi (dictation).


3. Jepun, walaupun salah satu negara terkaya di dunia, mereka tidak mempunyai pembantu rumah. Ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan ke atas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20 minit bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa ke arah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat ke arah kebersihan.


5. Kanak-kanak di sekolah akan membawa berus gigi yang telah disterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka di sekolah setiap kali selepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.


6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.


8. Dilarang menggunakan telefon bimbit di dalam tren, restoran, dan tempat-tempat yang tertutup. Keadaan ini dinamakan status ‘silent’ pada telefon bimbit sebagai “akhlak/etika”.

9. Jika anda pergi ke restoran bufet di Jepun, anda akan mendapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang diperlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan sisa makanan di atas pinggan.


10. Kadar kelambatan tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun. Hal ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.Dikuasakan oleh Blogger.