Header Ads

Kajian mendapati amalan solat agama Islam mempunyai 4 kebaikan ini


Pergerakan fizikal dalam amalan solat orang Islam yang dilakukan berulang kali dapat mengurangkan risiko sakit belakang jika dilaksanakan dengan betul, menurut satu kajian baru.

Kajian tersebut bukan sahaja mendapati bahawa solat yang dijalankan dalam keadaan tenang dan senyap boleh menghilangkan gemuruh, malah sudut lutut dan tulang belakang yang betul juga (melalui solat) boleh menjadi rawatan klinikal yang berkesan.

Seramai 1.6 bilion umat Islam di seluruh dunia tunduk, melutut, dan meletakkan dahi mereka di atas tanah dalam arah ke Mekah sebanyak lima kali sehari.

"Satu cara untuk memikirkan pergerakan tersebut ialah pergerakan tersebut sama seperti yoga atau senaman terapi fizikal yang pernah digunakan untuk merawat sakit belakang," kata salah seorang penulis, Mohammad Khaswneh.


Penulisan dengan tajuk An ergonomic study of body motions during Muslim prayer using digital human modelling, diterbitkan dalam keluaran terbaru International Journal of Industrial and Systems Engineering.

Kajian yang menggunakan model manusia janaan komputer yang terdiri daripada lelaki dan perempuan yang sihat dari India, Asia, dan Amerika untuk melihat kesan pada sakit belakang.

Posisi melutut, yang dikenali sebagai sujud, dapat meningkatkan keanjalan pada sendi. Pasukan tersebut bagaimanapun tidak melihat pada bagaimana amalan solat tersebut akan memberikan kesan kepada orang yang tidak berkeupayaan secara fizikal.

Dikuasakan oleh Blogger.