Header Ads

Jurugambar ini merakamkan cara Muslim solat di tempat awam


"Ramai yang akan mendekati kami dan bertanya soalan tentang apa yang kami sedang lakukan. Mereka berasa ingin tahu dengan lebih mendalam kerana mereka tidak beberapa mengetahui tentang Muslim atau Islam melainkan daripada apa yang mereka tonton di televisyen."

Places You'll Pray ialah siri gambar yang merakamkan pelbagai tempat orang Islam di Amerika menunaikan solat lima waktu di luar masjid dan rumah.

Jurugambar Sana Ullah mendapat idea siri tersebut apabila keluarganya berada di pusat beli belah ketika waktu solat dan mereka telah menunaikan solat dalam bilik persalinan.

Menurutnya, matlamatnya bukanlah "idea ketakwaan atau solat", tetapi untuk menunjukkan mudahnya solat dan menggambarkan sisi kehidupan Muslim yang jarang ditonjolkan pihak media.


Ullah selalunya meminta mereka membawanya ke tempat yang mereka pernah menunaikan solat, dan mengambil gambar mereka di sana. Dia juga turut menunaikan solat berjemaah bersama-sama dengan mereka dan mengambil gambar mereka ketika mereka menunaikan solat sunat.

Dia juga menemuramah mereka tentang memori mereka bagaimana mereka boleh menunaikan solat di lokasi tersebut.


Gambar di atas, ketika di gelanggang bola keranjang Florida. Lelaki tersebut pertama kali menunaikan solat di situ ketika di gred 7 bersama dengan 15 rakannya. Dia akui berasa janggal ketika menunaikan solat di gelanggang, tetapi selepas beberapa kali, perkara tersebut dirasakan seperti di masjid.

Ullah juga pernah mengambil gambar di tempat yang tidak dirancang oleh subjeknya memilih untuk solat, seperti di Muzium Seni Metropolitan.


Atau seorang wanita yang menunaikan solat di dalam van ketika dalam perjalanannya ke majlis perkahwinan.


Dia turut memuat naik siri gambar tersebut di Instagram. Selain itu, dia berharap dapat membina jambatan komunikasi tentang Islam dan menerima identiti Muslim.


Dikuasakan oleh Blogger.