Header Ads

Selalu hidu ketiak kerana risau berbau busuk? Alat bersaiz poket ini memberitahu anda apabila badan anda berbau!


KunKun, bermaksud "hidu hidu" dalam bahasa Jepun, adalah alat aneh yang dicipta oleh syarikat Jepun, Konika Minolta yang dapat mengesan bau badan seperti kaki berbau atau peluh pada ketiak, dan memaklumkan kepada pengguna melalui aplikasi telefon pintar.

Anda tidak perlu lagi menghidu bau ketiak anda apabila tiada yang melihat, terima kasih kepada teknologi moden. Saiznya yang kecil boleh diletakkan di dalam poket tanpa pengetahuan sesiapa.


Selain itu, alat ini juga dilengkapi dengan pengesan yang boleh mengesan bahan kimia tertentu yang terdapat pada tiga jenis bau badan. Ia dapat mengesan ammonia dan asid isovalerik, bahan kimia yang menghasilkan bau peluh di bilik persalinan, 2-nonenal, yang berkaitan dengan usia tua, dan diacetyl, sebatian organik yang membuatkan anda berbau seperti bau tengik minyak masak.

Idea ini diberikan oleh Hiroshi Akiyama, seorang lelaki berusia 43 tahun yang risau dengan bau badannya, kepada Konika Minolta. Oleh kerana ramai lelaki berusia 40 tahun ke atas berasa tertekan dengan masalah ini, maka, syarikat ini sangat berminat untuk mengeluarkan produk berteknologi tinggi ini.

Alat ini akan dijual di Jepun bermula musim panas ini, dan mereka sedang mencuba untuk meningkatkan lagi penggunaan alat ini untuk mengesan bau haiwan peliharaan, bau rokok, dan lebihan minyak wangi.

Dikuasakan oleh Blogger.