Header Ads

Kampus Apple bernilai $5 billion akan dibuka dan anda boleh melawatinya!


Apple telah mengumumkan bahawa syarikat mereka akan mula memindahkan staf ke ibu pejabat yang baru bernilai $5 billion pada bulan April, dengan membuka kampus dengan rekaan dan teknologi moden yang mengambil masa permbinaan lebih enam tahun.

Syarikat ini mempunyai kemudahan auditorium dengan 1,000 buah kerusi yang dinamakan Steve Jobs sebagai penghormatan kepada salah seorang pengasas syarikat, yang meninggal dunia empat bulan selepas dia membentangkan rancangan untuk bangunan ini pada tahun 2011.


Bangunan berbentuk donut ini akan menjadi pusat "Taman Apple" bernilai 2.9 juta di Cupertino, California, berdekatan dengan ibu pejabat terkini. Bangunan ini pada asalnya dijadualkan dibuka pada tahun 2015.

Perpindahan staf dari ibu pejabat terkini ke Kampus Apple akan mengambil masa enam bulan, dan pembinaan bangunan dan taman di sekeliling kampus tersebut akan diteruskan sehingga musim panas.


Bangunan baru ini akan menempatkan 14,000 pekerja, dengan laluan berjalan dan berlari sepanjang 3 km, termasuklah sebuah kafe dan pusat pelawat yang akan dibuka untuk orang ramai. Bangunan ini dilengkapi dengan sistem pengudaraan secara semulajadi, maka tidak memerlukan pemanas atau penghawa dingin.

Steve Jobs berkata pada tahun 2011 bahawa dia menginginkan kampus ini menjadi "bangunan pejabat terbaik di dunia." Dia turut berharap pelajar seni bina dapat melawati bangunan ini untuk dijadikan inspirasi. Dinding luar bangunan dibuat sepenuhnya menggunakan kaca melengkung, dan dikatakan panel kaca melengkung terbesar di dunia menurut Apple.Dikuasakan oleh Blogger.