Header Ads

Cara Yang Sering Digunakan Dalam Menanak Nasi Boleh Membawa Bahaya


Berjuta-juta orang meletakkan diri mereka dalam risiko kerana menanak nasi dengan cara yang tidak betul, sepertimana yang amaran yang dikeluarkan oleh para saintis.

Kajian yang dijalankan baru-baru ini menunjukkan satu cara yang biasa digunakan untuk menanak nasi - didihkan di dalam periuk sehingga air disejat keluar - boleh mendedahkan kepada orang yang memakan nasi tersebut kepada racun arsenik, yang mencemarkan beras ketika pertumbuhannya, kesan daripada toksin industri dan racun serangga.

Bahan kimia ini berkaitan dengan pelbagai masalah kesihatan termasuklah penyakit jantung, kencing manis, dan kanser, termasuklah masalah tumbesaran.

Secara umumnya, kesan arsenik ini dipercayai dibuang ketika nasi ditanak. Namun, kajian baru-baru ini menyatakan racun tersebut hanya dapat dibuang jika beras direndam semalaman.

Andy Meharg, profesor sains biologi di Queens University Belfast, telah menguji tiga cara menanak nasi untuk program BBC 'Trust Me, I'm a Doctor', untuk melihat jika ketiga-tiga cara tersebut mengubah tahap arsenik.


Cara pertama, Profesor Meharg telah menggunakan satu nisbah daripada dua bahagian air kepada satu bahagian beras, yang mana air tersejat keluar ketika ditanak - satu cara yang sering digunakan. Dia mendapati cara ini tidak begitu berkesan dalam membuang arsenik.

Cara kedua pula, apabila beliau menggunakan lima bahagian air kepada satu bahagian beras dan dibersihkan air berlebihan, tahap arsenik boleh dibuang hampir 50 peratus. Manakala, cara ketiga, yang mana beras direndam semalaman, tahap toksin dapat dikurangkan sebanyak 80 peratus.

Oleh itu, cara yang paling selamat ialah merendam beras selama semalaman, kemudian basuh dan bilas sehingga air beras kelihatan jernih. Tanak nasi dengan lima bahagian air kepada satu bahagian nasi.


Dikuasakan oleh Blogger.