Header Ads

10 Perkara Yang Perlu Diketahui Setiap Rakyat Malaysia Tentang Selva Kumar


Digelar sebagai Perogol Bersiri Kanada Paling Teruk, Selva Kumar Subbiah, yang telah kembali ke Malaysia pada 7 Februari, akan menetap di Lembah Klang di bawah pemerhatian pihak polis.

Pihak polis tidak dapat membuatkan Selva memakai alat pengesan kerana dia kini hidup sebagai lelaki bebas selepas menjalani hukumannya. Namun, dia bersetuju untuk pihak polis memantaunya, walaupun tidak diperlukan mengikut undang-undang negara.

Di sini kami senaraikan beberapa perkara yang rakyat Malaysia perlu tahu tentang Selva.

1. Salah seorang mangsa yang pernah dirogolnya berusia 13 tahun.

2. Dia didapati bersalah pada tahun 1992 oleh mahkamah Ontario atas kesalahan 19 tuduhan serangan seksual, 28 tuduhan memberikan dadah kepada mangsanya, 10 tuduhan pelbagai serangan, dan 12 tuduhan lain termasuklah memeras ugut.

3. Walau bagaimanapun, pihak polis Toronto mendakwa Selva telah melakukan serangan seksual ke atas 1,000 wanita di sekitar Kanada pada tahun 1980.

4. Dia telah menjalani hukuman di atas kesalahannya di penjara selama 24 tahun.


5. Perkara yang merisaukan ialah pihak berkuasa di penjara mengatakan bahawa dia masih belum bertaubat dan berkemungkinan untuk merogol dan mencabul sekali lagi.

Selva dikatakan sedang berusaha dengan empati daripada mangsa, penyesalan, dan ketidakupayaan untuk bertanggungjawab sepenuhnya atas kesilapannya yang lalu.

6. Namun, seorang rakan keluarganya, berkata dia telah bertaubat dan berjanji tidak akan mengulanginya.


7. Ketika menjalani hukuman di Kanada, Selva bukan sahaja menolak rawatan, malah dia berterusan menidakkan kenyataan yang dia telah mencederakan mangsanya.

Oleh kerana dia dikatakan masih berbahaya untuk dilepaskan, hukumannya dilanjutkan.

8. Dia turut melarang perbicaraan dan gambar terkininya disebarkan, mendakwa ianya akan berbahaya untuk dirinya.


9. Selva datang daripada keluarga berada dan merupakan bekas pelajar Penang Free School. Arwah ayahnya merupakan pegawai kerajaan.

Menurut kenalan keluarganya, Selva dihantar ke Kanada sebagai seorang pelajar pada 1980. Visa Selva dilanjutkan selepas dia ditaja oleh isterinya, seorang wanita Kanada.

10. Susan Chapelle, salah seorang mangsanya yang dirogol ketika berusia 21 tahun pada 1991, berkata dia tidak akan memaafkan Selva atas dosanya.

Sumber: Says.com

Dikuasakan oleh Blogger.