Header Ads

Wanita Selalu Kurang Rasa Yakin Kerana 5 Sebab Ini


Ketika sedang khusyuk melayari media sosial, tetiba mata terpaku dengan gambar seseorang yang dirasakan cukup sempurna.
Pernahkah anda terdetik rasa kagum dengan kecantikan orang itu dan timbul rasa diri sendiri sangat ketinggalan dari segi penampilan.
Ya, saat itu anda akan timbul satu emosi dimana anda membandingkan diri dengan orang lain.

Padahal ternyata gambar yang dilihat itu sebenarnya sudah diedit supaya nampak terserlah dan cantik luar biasa hanya menggunakan solekan tebal dan aplikasi canggih terkini!
Jom kita kupas 5 sebab kenapa wanita selalu tidak yakin dengan kecantikan yang ada pada diri sendiri…
1.Suka bersaing
Anda bukan hanya bersaing dengan diri sendiri, tetapi anda juga bersaing dengan wanita lain yang belum tentu punya kecantikan asli.
Janganlah cepat sangat terpegun dengan kecantikan orang lain, siapa tahu orang yang dilihat itu edit gambar lebih. Buang sikap suka bandingkan diri dengan orang lain. Setiap orang memang punya kecantikan masing-masing, lagi-lagi kalau kecantikan semula jadi.

2.Kurang yakin

Ramai yang sanggup berhabis duit untuk kelihatan cantik walaupun perlu menahan sakit. Sedangkan cantik itu sangat subjektif.. Mungkin cantik dan indah di mata anda, belum tentu cantik di mata orang lain. Jadi belajar syukur dengan apa yang dimiliki.
3.Tidak boleh lihat orang lebih
Jenis tidak boleh tengok orang lebih daripada diri, ini punca utama yang boleh rosakkan minda sampai ada yang sanggup buat apa saja janji untuk cantik. Orang rambut kerinting, kita pun mula nak buat kerinting. Padahal segala yang punya sudah cukup dan sempurna. Macam mana nak bahagia kalau ada iri hati setiap masa?

4.Pengaruh media sosial
Suka sangat belek gambar orang lain di media sosial dan kerja hari-hari ‘like’ gambar orang cantik saja, malah boleh digelar stalker yang berjaya. Silap-silap apabila orang jual produk kecantikan, tanpa fikir panjang anda terus terpengaruh dan beli. Sikap negatif ini boleh tolak tepi sebelum anda rasa menyesal dengan kesan bahan kimia yang bakal muncul di wajah anda.

5.Risau lelaki idaman lari

Ini banyak yang berlaku, konon sanggup mengubah diri sendiri demi kerana takut lelaki lari. Bukan ke lelaki lebih suka dengan kecantikan asli. Lagipun kalau si dia sudah sah menjadi pasangan anda, kenapa pula anda perlu buat semua itu. Tentu sahaja pasangan anda sudah menerima diri anda seadanya.


Dikuasakan oleh Blogger.