Header Ads

Tanya Diri Anda 5 Soalan Ini Jika Rutin Diet Anda Sering Gagal


Kebanyakan orang yang gagal mengekalkan diet mereka adalah kerana mereka tidak melakukannya dengan bersungguh-sungguh.

Boleh kekalkan cara ini atau tidak?

Jika anda mengira kalori makanan yang anda ambil, apabila anda makan piza atau biskut, akhirnya anda akan berasa kecewa. Mengira kalori adalah tidak salah, tetapi jika ianya membuatkan anda resah, lebih baik anda ubah dengan cara lain.

Anda disarankan untuk mula sedikit demi sedikit.

Sebagai contoh, mulakan dengan mengelakkan makan makanan yang manis pada waktu malam. Elakkan membuang semua makanan yang "tidak baik" dan menghalang diri anda menikmati makanan.

Apabila sudah menjadi kebiasaan, diet anda akan menjadi lebih mudah dan menyeronokkan!

Kenapa nak diet?

Rasa insecure tengok orang kurus di Instagram?


Ingat! Tidak semestinya sosial media itu adalah kehidupan seseorang secara realiti. Jangan ubah gaya hidup anda semata-mata demi orang lain. Ubah kerana anda sayangkan diri anda! Ini akan membantu anda dalam mencapai matlamat.

Ada tak orang yang boleh bantu anda?

Pastikan anda mempunyai keluarga atau kawan yang sentiasa menyokong anda untuk berterusan berusaha dalam mencapai matlamat anda.Elakkan orang yang tidak menghormati anda atau tidak mempunyai matlamat yang sama kerana mereka akan mengganggu fokus anda. Penting untuk berkata "tidak" apabila anda sedang belajar untuk fokus.

Anda boleh berseronok dengan kawan-kawan lain, tetapi orang yang boleh menyokong anda adalah penting.

Adakah cara anda simple?

Permulaan setiap sesuatu itu agak mencabar dan menakutkan. Terdapat pelbagai jenis diet, dan apa-apa jua cara yang anda pilih, ianya sangat mudah daripada yang anda sangkakan. Lebihkan protein dan sayuran, serta tidur yang mencukupi juga sangat membantu.Adakah anda menikmati cara ini?

Rasa gembira atau tertekan? Rutin anda sepatutnya membuatkan anda gembira dan memotivasikan diri anda, terutama ketika anda bersenam.

Berikan ganjaran kepada diri anda apabila anda semakin hampir kepada gol. Cheat day tidak menjadi kesalahan jika ianya hanya satu hidangan.

Walau apa jua yang anda ingin lakukan, pastikan anda menjadi diri sendiri dan sentiasa bersemangat!

Dikuasakan oleh Blogger.