Header Ads

Nak Hilangkan Double Chin? Cuba 7 Cara Berkesan Ini


Pemakanan yang betul dan kekal aktif adalah cara yang dapat membantu badan untuk kekal cergas dan muda. Tetapi, otot muka juga hilang ketegangannya seiring dengan peningkatan usia.

Ini ada beberapa cara yang dapat membantu anda.

Senaman otot muka, ulang 8 hingga 10 kali
Seperti senaman yang lain, anda juga perlu memanaskan otot muka anda.


Anda hanya perlu menggerakkan rahang anda ke depan dan ke belakang, kemudian ke bahagian tepi. Semua pergerakan perlu dibuat secara perlahan dan lancar. Ulang senaman ini 8 hingga 10 kali.

1. Gaya mencedok


Buka mulut anda, letakkan bibir bahagian bawah ke atas gigi bahagian bawah. Bayangkan yang anda perlu mencedok air menggunakan rahang bahagian bawah. Gerakkan kepala anda ke bawah dalam pergerakan mencedok, dan tutup mulut anda sambil mengangkat kepala.

Ketika melakukan senaman ini, pastikan sisi mulut anda berada dalam keadaan tenang. Ulang langkah ini 5 hingga 7 kali.

2. Sentuh hidung anda


Dagu berlapis juga dikaitkan dengan kelemahan otot hyoid. Ini juga mengapa ianya perlu dikuatkan.

Keluarkan lidah anda sejauh yang mungkin, dan cuba untuk capai hidung anda menggunakan hujung lidah. Kekalkan bibir anda dalam keadaan tenang. Ulang 5 kali.

3. Wajah bujur yang sempurnaJika anda ingin mengembalikan bentuk wajah anda kepada rupa yang lebih muda dan menaikkan pipi, ikuti cara ini. Pusingkan kepala anda ke kiri, dan tarik rahang bahagian bawah anda ke hadapan. Anda akan dapat merasakan otot di leher anda sedang ditarik. Kemudian, pusingkan kepala anda ke kanan, dan ulang pergerakan yang sama. Ulang langkah ini lima kali di setiap bahagian.

4. "Cium zirafah"

Bayangkan anda perlu mencium zirafah.Angkat wajah anda ke atas, dan lihat ke siling. Muncungkan mulut anda. Jika anda melakukannya dengan betul, anda dapat merasakan otot di leher akan menegang. Kekalkan posisi ini selama 5 hingga 8 saat dan lepaskan. Ulang lima kali.

5. HalanganUntuk senaman ini, anda perlu meletakkan kedua-dua genggaman tangan anda di bawah dagu. Kemudian, mula untuk menggerakkan rahang ke bawah, dan tegangkan otot sambil melawan halangan. Tekanan seharusnya semakin bertambah. Apabila anda telah mencapai halangan maksimum, bertahan selama tiga saat. Kemudian, tenangkan diri dan ulang senaman ini 5 hingga 7 kali.

6. SenyumanKetapkan gigi anda seperti rajah di atas, dan cuba untuk menegangkan hujung bibir selebar yang mungkin. Kemudian, tolak lidah anda ke bahagian lelangit yang keras, dan mula meningkatkan tekanan menolak secara perlahan-lahan. Jika anda merasakan tekanan yang kuat pada otot dagu, anda telah melakukannya dengan betul. Kekalkan cara ini selama 5 saat, dan kembali pada keadaan biasa selama 3 saat. Ulang sebanyak 5 hingga 8 kali.

7. Pipi kembungTarik nafas dalam-dalam menggunakan mulut, dan penuhkan mulut dengan udara. Tutup mulut dan kembungkan pipi. Sekarang, tekan pipi menggunakan tapak tangan supaya anda merasakan tekanan pada otot. Bertahan selama 3 hingga 5 saat, kemudian lepaskan udara dan bertenang. Ulang langkah ini sebanyak 5 hingga 6 kali.

Selamat mencuba!

Dikuasakan oleh Blogger.