Header Ads

Manisnya!!! Lihat 5 Point Berharga Yang Mungkin Boleh Mengubah Mentaliti Perkahwinan Yang Telah Dikongsikan Oleh Lelaki Ini !

Dalam dunia perkahwinan banyak perkara perlu diambil perhatian oleh suami dan isteri terutama mengenai tanggungjawab masing-masing.

Lihat apa yang telah dikongsikan oleh seorang suami dan bapa kepada dua anak di dalam akaun Facebook beliau sempena ulangtahun perkahwinan yang ke-4 beliau dan isterinya. Bernas sungguh tips yang beliau kongsikan ini!


"Hari ni genap 4 tahun aku jadi suami kepada Aida Rahayu Mohd Badri. Ni aku nak share 5 point berharga yang mungkin boleh mengubah mentality perkahwinan kita. Point paling last paling aku hargai. Seriously bergenang air mata bila fikirkan point tu. Uhuk.

1. JANGAN HARAP PASANGAN KO TU SEMPURNA. benda ni keep on flashing kat minda aku tiap kali aku tengok ketidaksempurnaan bini aku. Apa kau ingat kau kawen dengan nabi? Takde manusia yang sempurna oi. Yang ada hanya manusia yang sempurna mencintaimu. No matter how bad you are. Dia tetap di situ mencintai setiap kelebihan dan kekuranganmu. Untuk aku. "Dia" di sini adalah Puan Aida yang ku cintai di setiap hela nafasku. Ewwah
 :)
2. KAHWINI KELUARGA DIA SEKALI. The moment sah je jadi suami isteri. Patutnya kita kena buat until kita anggap family dia adalah family sendiri. I mean family kandung. Pernah satu ketika 2 orang sepupu Aida kahwin dalam 2 bulan berturut2. Time tu aku ada job kat singapore. Ikutkan jadual memang aku tak boleh datang kenduri yang kedua. Tapi aku cuba bayangkan kalau sepupu kandung aku yang kahwin. Apa aku akan buat? Definitely aku akan ejas sampai aku boleh attend. So kenapa pulak sepupu aida aku tak boleh ejas? Alhamdulillah. Aku dapat attend majlis tu.
Jadi terutama kepada husband. Tak rugi pun treat family isteri mcm family kandung. Camne ko layan family ko. Macam tu lah ko perlu layan family bini ko.

3. BUAT PROPER PERANCANGAN KELUARGA (RETREAT). Haaaaa. Ini rare. Aku pun tak buat lagi. Tapi tips ni memang sangat berbaloi. Retreat ni bukan bermaksud pergi bercuti kosong tau. Buat macam kita buat company retreat. Bentang laporan tahunan dan buat perancangan tahunan. Short dan long term. Dari hal anak sampai la hal kewangan. Brainstorm dengan pasangan masing2. Buat objektif. Letak KPI. Fuuuhhh. Todiaaa. Macam buat planning Harash Collections. Haha

4. ACAH2 BERBINCANG WALAUPUN TAKDE KESAN. Kadang2 ada benda yang kita suami rasa tak payah bincang. Tapi sebenarnya kena acah2 berbincang. Pernah satu ketika Aida bising sebab tak bincang nak pergi beraya kat mana. Lepas tu aku pun improve la. Tanya la dia.
"Ok. Nak ke mana nanti?"
Jawapan seperti di jangka
"Ikut abang la. Syg tak kisah"
Hahaha

5. TAHU PRIORITY KASIH SAYANG. Bergenang air mata aku bila cakap benda ni kat bini aku. Aku cakap.
"Kita kena didik anak2 kita supaya letakkan kasih sayang yang paling utama pada syg bukan pada abg"
Macam mana pun kita nak kan anak kita sayang kat kita. Kita kena kerap ingatkan yang syurga mereka tetap pada ibu diorang
Sama juga bila Aida cakap bila bertemu dua kepentingan dia atau mak aku.
"Takpe bang. Syurga abang kat mak abang"
Waduuhhh. Bergenang beb. Yang penting sama2 faham mana letaknya priority ketaatan.
Ok. Cukup lah 5 point.
Di kesempatan ini aku mohon kalian doakan hubungan kami ni diredhai Allah dan berkekalan hingga ke jannah.
Untuk isteriku. Selamat ulangtahun perkahwinan yang ke 4. Thanks for everything
"You nak tahu apa beza you dengan motor i?
"Motor tu i nak bawa dia pergi kerja. You pulak i nak bawak pergi syurga"
:)
Yang nak share tu silakan. Xde masalah. Benda baik memang baik di share supaya kita semua jadi lebih baik. Ye dok?
Dikuasakan oleh Blogger.