Header Ads

Benarkah Lelaki Dan Perempuan Berbeza Dari Segi Emosi?


Sebenarnya, lelaki dan perempuan tidaklah jauh berbeza seperti yang kita sangkakan.

Satu kajian yang dijalankan oleh para pengkaji di Universiti Perubatan dan Sains Rosalind Franklin mendapati tidak terdapat perbezaan yang ketara pada amygdala milik lelaki dan perempuan. Amygdala ialah bahagian yang kecil, seperti saiz buah zaitun pada otak manusia.


Menurut Dr. Lise Eliot, PhD, amygdala ialah satu bahagian pada otak yang bertanggungjawab dalam "emosi, empati, sikap agresif, dan keinginan seksual".

Kita diajar dengan konsep lelaki dan perempuan adalah berbeza terutama dalam aspek ini, sepertimana perempuan bersikap lebih beremosi dan empati, manakala lelaki lebih agresif dan seksual. Hal ini kerana amygdala pada otak perempuan dipercayai saiznya lebih kecil berbanding amygdala lelaki dan perbezaan saiz itu yang membuatkan lelaki dan perempuan berbeza dari segi emosi. Oleh itu, munculnya kepercayaan ini.


Para pengkaji menjalankan kajian selama lebih 30 tahun dalam mengkaji perbezaan amygdala antara lelaki dan perempuan, yang sebenarnya adalah sama. Beliau turut menambah bahawa tiada kategori 'otak lelaki' atau 'otak perempuan'. Selain itu, Saiz amygdala pada otak lelaki lebih besar berbanding perempuan kerana saiz tubuh lelaki yang lebih besar.

Ya, betul. Kita semua sama. Jadi, berhenti membandingkan lelaki dan perempuan. Apatah lagi menggelar lelaki tidak sensitif, perempuan sikit-sikit emosi.Dikuasakan oleh Blogger.