Header Ads

Ini Yang Berlaku Selepas Beijing Melarang Penggunaan Kereta Selama Dua Minggu


Negara China meraikan ulang tahun kemenangan Perang Dunia Kedua yang ke-70 dengan satu cara: perarakan secara besar-besaran.

Perarakan ketenteraan itu melibatkan 12,000 tentera daripada 50 formasi ketenteraan yang berbeza dengan ratusan tentera jet pejuang. Veteran dan para tentera berumur antara 20 hingga 102 tahun telah menyertai perarakan tersebut. Latihan perarakan itu juga sangat hebat sehinggakan beberapa pegawai dilaporkan mengalami penurunan berat badan sebanyak 4kg atau lebih.


Beberapa larangan telah dilakukan untuk festival ini. Ratusan kilang ditutup dan pemanduan separuh daripada 5 juta kereta berdaftar di bandar itu adalah dilarang di jalan utama.

Pada hari perarakan tersebut, kualiti udara di bandar Beijing menjadi semakin baik secara mendadak.Kebiasaannya, Indeks Pencemaran Udara di Beijing dicatatkan sekitar 160 (daripada 500), menandakan kesan buruk kepada kesihatan orang ramai. Tetapi pada hari perarakan tersebut, indeks telah menurun kepada 17!

Keesokan harinya, kereta telah dibenarkan di atas jalan dan Indeks Pencemaran Udara di beberapa kawasan telah kembali semula pada paras tidak sihat, 160 daripada 500.

Lihat perubahannya. Ini keadaan Beijing pada bulan Jun:


Dan ini keadaan Bejing pada perarakan Hari Kemenangan pada bulan September:Dan ini keadaan Bejing seminggu kemudian:


Lihat perbandingan gambar di bawah:Dikuasakan oleh Blogger.