Header Ads

Fatwa Perlis: Isteri Boleh Keluar Dari Rumah Jika Berlaku Bahaya Tanpa Keizinan Suami


Isteri yang beragama Islam dibenarkan kluar dari rumah tanpa mendapat keizinan daripada suami jika mereka merasakan diri mereka diancam, menurut Majlis Fatwa Perlis.

Fatwa ini dikeluarkan sebagai respon kepada kes-kes yang mana wanita didera dan khuatir untuk keluar dari rumah kerana menganggap keadaan itu bertentangan dengan agama.

Wanita boleh meninggalkan rumah apabila mereka yakin bahawa hidup mereka, agama, maruah, keluarga atau harta diancam. Cara ini adalah pilihan terakhir jika si isteri merasakan tiada jalan penyelesaian untuk masalah tersebut melainkan keluar dari rumah.

Majlis Fatwa Perlis juga berkata, isteri juga boleh meninggalkan rumah jika suami didapati gagal melaksanakan tugasnya dengan menyediakan tempat yang selamat dan sesuai untuk menetap atau gagal menyediakan nafkah yang cukup untuk isteri. Isteri tidak dikira nusyuz dalam keadaan ini sehinggalah suami dapat melaksanakan tanggungjawabnya.

Mufti Perlis, Datuk Dr Asri Zainal Abidin berkata, isteri boleh meninggalkan rumah jika suami terlibat dengan dadah, penyakit kelamin, atau meminjam wang daripada Ah Long, membiarkan isteri menanggung kesan akibat perbuatan suami.

Sumber: The Star Online
Dikuasakan oleh Blogger.