Header Ads

Barack Obama Menggunakan Saat Terakhir Pemerintahannya Dengan Menghantar Sejumlah Wang Kepada Palestin


Salah satu tindakan terakhirnya dalam pemerintahan ialah untuk menghantar $221m (RM 982 juta) kepada pihak berkuasa Palestin. Ahli Kongres Republik cuba untuk menghalang peruntukan selepas kumpulan itu berusaha mendapatkan keahlian organisasi antarabangsa.

Dana tersebut akan digunakan untuk bantuan kemanusiaan di West Bank dan Gaza, dan projek lain untuk pemerintahan dan pembentukan semula politik. Wang tersebut telah dihantar sebelum pelantikan Donald Trump pada 20 Januari. Sejumlah wang lagi telah diberikan untuk program perubahan cuaca dan pelbagai agensi Persatuan Bangsa-bangsa Bersatu (UN) sebanyak $4m (RM17 juta) dan $1.25m (RM5.5 juta). Dana untuk UN akan digunakan untuk projek menangani eksploitasi seksual, perlindungan ozon, dan perdamaian.

Berita ini dimaklumkan selepas diumumkan pemerintahan Donald Trump pada tahap permulaan dalam membincangkan rancangan untuk mengubah kedutaan Amerika Syarikat di Israel dari Tel Aviv ke Jerusalem. Rakyat Palestin berkata pemindahan kedutaan itu akan membunuh harapan untuk keamanan.

Dikuasakan oleh Blogger.