Header Ads

12 Perkara Menarik Tentang Mekah Yang Ramai Tak Tahu


Siapa yang tidak ingin ke Mekah dan menjadi tetamu di rumah Allah? Pasti semua ingin ke sana dan melakukan ibadah haji atau pun umrah.

Kalau dah ke sana, pasti akan rasa rindu dan nak pergi lagi.

Namun, pasti ramai diantara anda yang tidak tahu 12 perkara tentang Mekah khususnya sekitar Kaabah dan Masjidil Haram.

1. Mekah adalah kawasan yang mempunyai graviti yang sangat stabil

2. Oleh kerana tekanan graviti sangat tinggi di situlah berpusatnya suara-suara yang tidak dapat di dengar oleh telinga.

3. Tekanan graviti yang tinggi memberikan kesan langsung kepada sistem imun badan untuk bertindak sebagai pertahanan dari segala macam penyakit.

4. Doa akan mudah terkabul kerana situlah tempat gema atau ruang dan masa serentak.

5. Apa yang diniatkan di hati adalah gema yang tidak boleh didengar tetapi boleh dirasakan frekuensinya. Pengaruh elektron menyebabkan kekuatan dalam kembali tinggi atau penuh semangat untuk melakukan ibadah, tidak ada sifat putus asa, dan ingin terus hidup untuk menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah.


6. Teknologi satelit dan gelombang radio pun tidak dapat menangkap apa yang ada di dalam Kaabah
Kekerapan radio bahkan tidak mungkin mendengar apa-apa yang ada di dalam Kaabah kerana tekanan graviti yang tinggi.

7. Tempat yang paling tinggi tekanan gravitinya sehingga mempunyai kandungan garam dan aliran anak sungai di bawah tanah yang banyak. Itulah sebabnya jika bersembahyang di Masjidil Haram yang walaupun terbuka tanpa bumbung tetap terasa sejuk.

8. Tidur dengan kedudukan menghadap Kaabah secara automatik otak tengah akan terangsang sangat aktif hingga tulang belakang dan menghasilkan sel darah merah.

9. Pergerakan mengelilingi Kaabah mengikut arah lawan jam membuat peredaran darah didalam tubuh meningkat. Kerana itulah kita jadi bertenaga dan rata-rata orang yang berada di Mekah sentiasa sihat dan panjang umur.

10. Angka 7 itu membawa maksud kepada bilangan tidak terhingga atau terlalu banyak.
Dengan melakukan 7 kali pusingan sebenarnya kita melakukan ibadah yang tidak terhingga jumlahnya.Sumber
Dikuasakan oleh Blogger.