Header Ads

Pelbagai Spesies Baru yang Aneh dan Mempesonakan Dijumpai di Hutan Asia Tenggara


1. Spesies cicak bertanduk (Acanthosaura Phuketensis) ini kelihatan seperti seekor naga kecil.Ini pula cicak betina spesies yang sama.2. Gekko kecil ini (Gekko Bonkowskii) bersembunyi di tebing di Laos.3. Krew di Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) percaya ular berkepala pelangi (Parafimbrios Lao) ini mirip dengan Ziggy Stardust.


4. Spesies pisang aneh (Musa Nanensis) dijumpai di wilayah Nan di Thailand.5. Kelawar dengan bulu yang banyak di kepala (Murina Kontumensis) adalah satu daripada tiga spesies mamalia baru.6. 'Klingon Newt' (Tylototriton Anguliceps) adalah bengkarung air yang keempat dalam spesies ini yang dijumpai di Thailand.Lihat tanda merah dan hitam di badannya.


7. Bunga dengan kelopak aneh di Myanmar mendapat nama "Bunga Ungu Bertelinga Tikus" (Impatiens Kingdon Wardii).8. Walaupun katak bermata oren ini (Leptolalax_isos) telah dijumpai pada tahun 2006, ia mengambil masa 10 tahun untuk para pengkaji mengesan bahawa katak ini merupakan spesies baru.Malah, katak ini dijumpai di kawasan yang sukar untuk dilalui.

Dikuasakan oleh Blogger.