Header Ads

Orang Kidal Sebenarnya Lebih Pelik Dari Yang Anda Sangkakan


Mereka yang kidal ini adalah golongan yang jarang dijumpai. Bilangan mereka hanya 10 peratus daripada populasi biasa.

Walaupun mereka perlu belajar menggunakan pelbagai benda yang dicipta untuk orang tangan kanan, sebenarnya itu juga satu kelebihan buat mereka. Tetapi ada juga beberapa kekurangan.

Kelebihan dalam sukanMereka menguasai dalam sukan tenis, boxing, dan membaling bola dalam besbol. Mereka boleh berlatih dengan orang tangan kanan dan menyesuaikan dengan cepat.

Perkara biasa jika kembarMereka yang kembar adalah dua kali lebih berpotensi untuk menjadi kidal. Jika ibu bapa kidal, 50 peratus anak juga seorang kidal. Jika mereka orang tangan kanan, hanya 2 peratus anak akan kidal.

Dikaitkan dengan risiko lebih tinggi untuk kanser payudaraMereka lebih terdedah kepada oestrogens yang boleh meningkatkan lagi risiko kanser payudara. Kajian juga mendapati mereka lebih berisiko daripada orang tangan kanan, terutama selepas menopaus.

Dikaitkan dengan peningkatan risiko kepada masalah kesihatan mentalKajian mengatakan 40 peratus mereka yang mengalami skizofrenia adalah kidal. Terdapat juga kajian berkenaan orang kidal dengan dyslexia, dan gangguan mood.

Mempunyai masalah tidurMengikut kajian, orang kidal mengalami gangguan pergerakan anggota badan ketika tidur sebanyak 94 peratus, berbanding orang tangan kanan sebanyak 69 peratus.

Dikuasakan oleh Blogger.