Header Ads

Jika anda nyanyi lagu "Happy Birthday" untuk keuntungan, anda akan di saman


Happy birthday ! Siapa je yang tak tahu tentang lagu tu,

Happy birthday to you. . . happy birthday to you . . .. happy ..   ok dah.

Kami nak kongsikan maklumat yang penting buat anda hari ini. Korang tahu tak, kalau nyanyi lagu happy birthday, tetapi nyanyian itu bertujuan untuk mendapatkan keuntungan, korang boleh dikenakan saman.

Ini kerana,
"Happy Birthday" telah di copyrighted oleh Warner/Chappell Music, dan mereka memiliki hakmilik terhadap lagu tersebut. Mereka juga mengatakan bahawa, tiada siapa boleh nyanyikan lagu "happy birthday" semata-mata untuk mendapatkan keuntungan peribadi mahupun syarikat tanpa membayar royalti kepada mereka.

Pada tahun 2008, Warner telah berjaya mengutip RM15,000 sehari dalam royalti terhadap lagu tersebut.

Sila klik like untuk baca lebih lanjut tentang nyanyian lagu Happy Birthday akan di saman jika untuk keuntungan

Dikuasakan oleh Blogger.