Header Ads

Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi

Tokyo Sky Tree , menara pemancar siaran televisen setinggi 634 meter yang terletak di Tokyo , Jepun , telah dibuka selasa 22 Mei 2012 . Pada hari pertama menara ini dibuka , sesuai dengan yang diharapkan , ada kira-kira 8,000 pengunjung yang datang untuk menaiki elevator menara dan memang hanya 8000 orang dengan tempahan pertamalah yang boleh mengakses dek pemerhatian bangunan yang disebut – sebut merupakan bangunan anti gempa bumi .

Tokyo Sky Tree juga diharapkan dapat menarik 32 juta pengunjung pertahunnya , yang bererti melebihi Disneyland yang juga merupakan objek pelancongan di Tokyo . Tokyo Sky Tree terletak menghadap Sumida dan sungai Arakawa , serta terletak di simbol – simbol daerah Tokyo , dan pada hari yang cerah menara ini menyediakan panorama luar ibu negara termasuk Gunung Fuji .

Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi3 Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa BumiMenara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi4 Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi

Seperti namanya , menara terdiri dari cabang seperti sendi pada pokok yang diperbuat daripada tiub keluli yang kekuatan tinggi , dinding dipaku dengan kuat di 330 kaki bawah tanah seperti akar pokok untuk menahan gempa kuat dan taufan . Sebuah bilik di dalam yang dipisahkan dari kerangka luar , idea ini diilhamkan dari lantai kuil pagoda tradisional yang ditubuhkan untuk mengurangkan kesan getaran seperti gempa sebanyak 40 peratus .

Sky tree telah diiktiraf oleh Guinness World Records sebagai menara tertinggi di dunia , mengalahkan menara Kantonis di China , dengan tinggi 600 meter ( 1,968.5 kaki ) . Meskipun Tokyo Sky Tree , merupakan pemancar siaran televisyen tertinggi di dunia , tapi bangunan tertinggi di dunia tetap dipegang Burj Khalifa di Dubai , Emiriah Arab , yang tingginya sepanjang 828 meter .

Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi5 Menara Pemancar Siaran TV Tertinggi Dunia Anti Gempa Bumi

Namun , Burj Khalifa lebih dihuni dan direka untuk kegunaan pejabat dan komersial . Graphic Tokyo Skytree c 001 Tokyo Sky Tree , Menara Tertinggi yang Anti Gempa Tokyo Skytree akan berfungsi sebagai menara siaran untuk televisyen dan radio , serta menjadi objek pelancongan . Ia menggantikan menara Tokyo setinggi tinggi 333m ( 1,092.5 kaki ) yang merupakan simbol Jepun sejak tahun 1958 – sebagai pusat siaran .

Dikuasakan oleh Blogger.