Header Ads

Manusia Pertama Yang Melawat Kesemua 201 Negara di Dunia Tanpa Menggunakan Kapal Terbang

Seorang lelaki British, Graham Hughes telah menjadi manusia pertama di dunia yang melawat kesemua 201 negara di dunia tanpa pernah menjejakkan kakinya di dalam kapal terbang.

Lelaki berusia 33 tahun itu menamatkan perjalanannya sejauh 160,000 batu di Selatan Sudan, negara terbaru di dunia, pada penghujung 2013 lalu.

Fakta menarik perjalanan Graham Hughes:
Ia mengambil Hughes 1,456 hari untuk menyelesaikan pengembaraan epiknya yang mana berkos rendah, yang mana pengembaraan itu difilemkan untuk mengumpul wang untuk kerja amal WaterAid, yang bekerja untuk menyediakan air bersih dan sanitasi di Afrika, Asia dan Amerika Tengah.

Graham Hughes melakukan perjalanannya dengan menggunakan bas, teksi, keretapi dan kebanyakan masa beliau berjalan kaki sendiri untuk perjalanan 160,000 batu dengan bajet kecil hanya $ 100 (RM 310) seminggu.

Perjalanan epik itu bermula di kampung halamannya di Liverpool pada Hari Tahun Baru 2009, dan tamat 1,456 hari kemudian (kira-kira 4 tahun).

Menghabiskan masa selama empat hari dalam bot bocor 'untuk mencapai Cape Verde, dijatuhi hukuman penjara selama seminggu di Congo, dan telah' diselamatkan dari fundamentalis Islam oleh Ladyboy Filipina '
Titik paling pilu baginya sepanjang perjalanan itu ialah apabila kakaknya, Nicole, meninggal dunia akibat kanser dua tahun lalu

Like untuk baca info lebih lanjut berkenaan Graham Hughes ini

Hanya sesuai untuk pengguna Google Chrome
Dikuasakan oleh Blogger.