Header Ads

Apa Lelaki Perlu Buat Kalau Hendak Meminang Si Wanita Idaman

Assalamualaikum dan selamat sejahtera, ni ada beberapa perkara penting yang perlu diketahui oleh orang lelaki ketika henda meminang si wanita idaman.. ekeke, check it out~

1) Bagi tahu dahulu nak datang meminang



Korang kenalah bagitahu dahulu bila nak datang meminang si awek tu.. Jangan main pinang aje ikut suka hati korang. Ni bukan zaman dulu beb, zaman dulu lain, zaman sekarang lain. Bagitahu pukul berapa, haribulan bila.. Baru lah senang keluarga perempuan nak bersedia orang nak datang rumah.

2) Kenali dahulu orang yang korang nak pinang itu.




Ya, lu orang kena lah kenal dahulu siapa makwe tersebut. Kalau perkahwinan ni dah di arrange oleh mak ayah, maka lu orang berhak tahu beb. Tengok lah gambar dulu ke, tak pun search nama beliau kat pesbuk, manalah tahu beliau ada blog ke..

3) Bawak lah wakil untuk nyatakan hasrat meminang tu,




Ya, kalau boleh bawak lah mak ayah lu orang. Kalau mak ayah sudah meninggal, bawak lah pakcik makcik ke yang boleh jadi wakil. Kiranya nak tunjuk kesungguhan korang tu..

Jangan duk bawa rakan-rakan rempit pula ya..

4) Diam, Biar Orang Tua-Tua Saja Bercakap



Ya, lu orang sebagai anak jantan, kena lah hormat orang tua. Jangan duk menyampuk ye. Kalau nak menyampuk pun lu kena lah bagitahu slow-slow. Biar beradap orang kata..

Adab dan tatacara meminang/melamar dalam Islam:

1. Melihat calon/ wanita.
2. Tidak melamar wanita yang telah dilamar Lelaki lain (meskipun belum memberi jawaban).
3. Merahasiakan pelamarannya (tidak mengumumkan ke orang banyak)
4. Wanita yang dilamar terbebas dari segala mawani` (pencegah) dari sebuah pernikahan.
5. Wanita melamar laki-laki Secara syar’i tidak masalah
Dikuasakan oleh Blogger.