Header Ads

7 Kisah yang sukar dipercayai tentang penderma organ


1. Orang yang telah diberi hati oleh seorang mangsa bunuh diri, berkahwin dengan janda pemberi derma. Kemudian dia membunuh diri dengan memberi derma hati kepada orang lain sama seperti yang dilakukan oleh pemberi hati sebelum ini.

Seorang lelaki yang menerima jantung dipindahkan daripada mangsa bunuh diri telah membunuh dirinya dalam cara yang sama .
Memeranjatkan , isteri yang sama berkabung sekali lagi.

Sonny Graham, yang telah menerima hati Terry Cottle , juga pergi untuk berkahwin dengan balu beliau . Bersama-sama dengan tarikan kepada isteri penderma , jantung baru juga memberi Encik Graham keinginan baru yang aneh untuk bir dan anjing panas - makanan kegemaran Terry Cottle itu.

Pasangan itu bertemu selepas Encik Graham mula menulis kepada beliau selepas diberitahu bahawa suaminya adalah penderma hatinya. Dua belas tahun selepas operasi pemindahan berjaya , Encik Graham menembak dirinya sendiri , meninggalkan isterinya janda buat kali kedua dalam keadaan yang menakjubkan sama .

Rakan-rakan mengatakan bahawa Puan Graham, seorang jururawat, yang terkejut dengan giliran pelik peristiwa. Encik Graham , 69 , meninggal dunia selepas menembak dirinya sendiri di tekak dengan senapang patah. Beliau ditemui dalam garaj di rumah pasangan itu dikongsi bersama.

Pada tahun 1995 , Encik Graham telah di ambang kematian akibat kegagalan jantung kongestif. Beliau mempunyai kurang daripada enam bulan untuk hidup apabila panggilan datang melalui dari Universiti Perubatan South Carolina, memberitahunya bahawa hati yang baru sahaja menjadi ada. Ia dipunyai oleh Encik Cottle , 33, yang telah membunuh diri dengan menembak dirinya di kepala.2. Lelaki yang memakai papan iklan dan berjalan sekeliling kawasan selama setahun bagi mencari buah pinggang untuk isterinya yang sedang nazak.

Setakat kesetiaan pergi, ia tidak mendapat apa-apa lebih baik daripada Amerika Larry swilling dalam usahanya untuk mencari isteri kematiannya buah pinggang. Lelaki 78 tahun lama begitu berazam untuk memberi isterinya, Jimmie Sue, peluang kedua pada kehidupan yang dia berjalan jalan-jalan di kampung halamannya di South Carolina dengan papan tanda sandwich selama setahun untuk mencari penderma.

Jimmie Sue , 76 , yang dilahirkan dengan hanya satu buah pinggang, telah diberitahu bahawa dia perlu yang baru selepas ia mula gagal, memberi bulan sahaja beliau untuk hidup.


Encik swilling dan tiga anak pasangan itu terbukti menjadi perlawanan yang tidak sesuai dan mereka menghadapi senarai menunggu panjang untuk organ yang sesuai.

Encik swilling , yang telah berkahwin selama 57 tahun, berkata bahawa dia tidak dapat membayangkan hidup tanpa isteri dan bertekad untuk menyelamatkan beliau , jadi dia yang dibentangkan untuk mencari beliau buah pinggang.

Beratus-ratus orang menghubunginya untuk menjalani ujian untuk melihat jika mereka padanan yang sesuai selepas belajar tentang kisah beliau.

Pada September 2013, harapan dan kehendak mereka akhirnya diberi selepas bersara Tentera Laut leftenan komander Kelly Weaverling didermakan salah satu buah pinggang beliau dalam operasi menyelamatkan nyawa .

Prosedur ini telah dinobatkan sebagai satu kejayaan, dengan mesyuarat pasangan Cik Weaverling secara peribadi mengucapkan terima kasih kepada beliau untuk hadiah murah hati beliau.


3. Bapa yang terpaksa memilih antara menderma buah pinggangnya kepada anak lelaki atau anak perempuannya

Ia adalah dilema utama - memilih kehidupan anak-anak anda untuk menyelamatkan. Antony Levin dihadapi apabila pertama Jade anak perempuannya dan kemudian, setahun kemudian, Keegan anaknya memerlukan pemindahan buah pinggang. Pengurus hotel 47 tahun dari Reading boleh menyelamatkan satu kehidupan mereka - tetapi tidak kedua-duanya.

Beliau akhirnya memutuskan untuk memberikan kepada orang yang diperlukan terlebih dahulu. Ia ternyata menjadi Jade.

Jade telah disahkan menghidap penyakit buah pinggang degeneratif pada tahun 2004, satu keadaan yang diwarisi . Gen cacat telah diluluskan dari satu generasi ke generasi yang tidak mempunyai gejala sebelum Antony dan Victoria - kedua-dua syarikat penerbangan - bertemu . Walau bagaimanapun, dengan setiap kanak-kanak keadaan menjadi lebih teruk. Anak sulung mereka , Jesse, kini 18 , tidak mempunyai sama sekali. Keegan , 13, yang dilahirkan empat tahun kemudian mempunyai penyakit ini, tetapi ia tidak muncul sehingga Jade , 11, sudah sakit. Sebagai seorang anak yang ketiga, dia telah terjejas teruk.

Jade melakukan besar selepas pemindahan itu, dan kini adalah Keegan dalam senarai menunggu buah pinggang


4.Perempuan yang mendermakan buah pinggangnya kepada seorang yang tidak di kenali, kemudian mengahwininya setelah 4 tahun kemudian.

Seorang lelaki muda yang telah ditawarkan buah pinggang untuk menggantikan orang-orang yang sakit itu dengan seorang gadis dia akan bertemu sahaja berkahwin empat tahun kemudian. Chelsea Clair dan Kyle Froelich bertemu pada tahun 2009 di pameran kereta apabila mereka berusia 22 dan 19 tahun, masing-masing.

Selepas pertempuran yang panjang cuba untuk mencari padanan yang sesuai, Kyle telah diberitahu oleh doktor untuk tidak bersaing harapan untuk mencari penderma buah pinggang untuk menggantikan beliau berjuang. Walau bagaimanapun, Chelsea ditawarkan untuk perempuan remaja pada hari mereka bertemu di Indiana, Amerika Syarikat.
Mereka akhirnya menjadi satu perlawanan yang hampir sempurna.

Sebagai serendipity akan ia, Kyle banyak ketidakpadanan hanyut dalam kekaburan apabila kedua-dua menjalani pembedahan setahun kemudian dan dia berjaya menyumbangkan satu buah pinggang beliau. Selepas mengiringi satu sama lain untuk temu janji hospital, mereka mula jatuh cinta.

Mereka berkahwin pada 12 Oktober 2013 dan digantikan "dalam sakit dan dalam kesihatan" dengan "saya menawarkan anda tangan saya, hati saya dan jiwa saya, kerana saya tahu mereka akan selamat dengan anda."


5. Seorang ibu yang menolak pemberian organ daripada anak perempuannya

Seorang ibu terdesak memerlukan pemindahan buah pinggang telah dinafikan organ-organ anak mati beliau. Laura Ashworth , 21, tidak sedarkan diri selama beberapa hari selepas dia mengalami kerosakan otak besar akibat serangan asma yang disyaki.

Ibunya Leake Rachel , 39, yang mempunyai kegagalan buah pinggang, adalah di sisi apabila dia meninggal dunia di Bradford Royal Infirmary . Walau bagaimanapun , buah pinggang Cik Ashworth yang telah diberikan kepada orang yang tidak dikenali walaupun hasrat peribadinya untuk membantu ibunya. Cik Ashworth , ibu kepada seorang gadis dua tahun, berada di NHS Organ Donor Register dan memberitahu ibunya bahawa dia akan membantu beliau jika masa datang - tetapi ini tidak pernah secara rasmi direkodkan.

Cik Leake , dari Bierley , Wilayah Persekutuan, berkata anaknya mungkin telah kecewa bahawa dia dapat membantu orang lain dan tidak ibu sendiri. Cik Leake telah mengalami kegagalan buah pinggang selama tujuh tahun selepas membangunkan komplikasi dari diabetes.

Pihak Berkuasa Tisu Manusia (HTA) , badan yang bertanggungjawab untuk melaksanakan kehendak persetujuan Akta Tisu Manusia 2004, mempertahankan keputusan untuk memperuntukkan organ Cik Ashworth kepada orang yang tidak dikenali itu. Adrian McNeil, ketua eksekutif HTA , berkata, " Prinsip utama yang hampir sama dan memperuntukkan organ daripada si mati ialah mereka yang diperuntukkan kepada orang di UK Pemindahan senarai yang paling memerlukan dan yang merupakan perlawanan terbaik dengan menunggu penderma. "

Ibu meninggal dunia setahun kemudian.


6.Perempuan yang dipecat setelah memberi derma buah pinggang kepada boss dia

Selepas memberi hadiah hidup, New York ibu baru yang diterima mimpi ngeri terburuk beliau sebagai balasan. Untuk membantu bosnya bergerak ke atas senarai pemindahan yang menunggu, Debbie Stevens, 47, menderma buah pinggang beliau kepada seorang lelaki di Missouri, membolehkan majikan untuk mendapatkan perlawanan yang sempurna daripada seseorang di San Francisco.

Tetapi bosnya, Jackie Brucia, 61, tidak terlalu bersyukur, dia mula meletakkan tekanan ke atas beliau untuk kembali bekerja tidak lama selepas prosedur, walaupun dia tidak berasa cukup baik. Setelah Stevens kembali kepada tugasnya di Atlantic Automotif Kumpulan (AAG), ibu bercerai mengatakan bahawa dia kehilangan bayaran lebih masa dan beliau telah diturunkan kepada pengedar 50 kilometer dari rumahnya.

Selepas peguam menulis surat kepada syarikat itu, Stevens didakwa dipecat.

Ibu yang mulia kini menuntut organ belakang.


7.Budak yang berusia 5 minggu menjadi Penderma Organ termuda British 

Seorang bayi berusia lima minggu menjadi penyelamat selepas menjadi penderma organ termuda British. Buah pinggang kecil bayi telah didermakan kepada 22 tahun Samira Kauser dan dipindahkan semasa operasi tujuh jam di Hospital St James Universiti Leeds.

Organ-organ hanya 4cm panjang tetapi akan berkembang sehingga tiga suku saiz orang dewasa yang normal itu. Bersama-sama dengan hati, jantung, dan paru-paru, buah pinggang bayi yang berfungsi sepenuhnya selepas 37 minggu di dalam rahim.

Cik Kauser, dari Halifax, yang telah menghabiskan sembilan jam malam di dialisis selepas keadaan genetik yang disebabkan buah pinggang beliau gagal, merancang untuk berkahwin tahun depan.

Pemindahan telah reignited perdebatan mengenai sama ada organ daripada apa yang dipanggil "menewaskan jantung" bayi yang sedang disimpan hidup di ventilator tetapi disahkan mati otak, perlu disediakan kepada pesakit dalam senarai menunggu penderma

Dikuasakan oleh Blogger.