Header Ads

13 Perkara yang Orang Yang Mental Kuat Tidak Buat

motivasi, motivasi hidup,

Orang yang mental kuat mempunyai tabiat yang sihat. Mereka pandai mengurus emosi mereka, fikiran, dan tingkah laku dengan cara yang membuatkan mereka menuju ke arah kehidupan yang berjaya.

Jom lihat perkara-perkara orang-orang yang bermental kuat tidak buat jadi anda juga akan tersenarai sebagai antara orang yang bermental kuat.

1. Mereka Tidak Membazir Masa dengan Rasa bersalah pada diri sendiri.

Orang yang bermental kuat, tidak menyendiri dengan berasa bersalah terhadap diri sendiri serta bagaimana orang sekeliling melayan mereka. Sebaliknya, mereka mengambil tanggungjawab untuk peranan mereka dalam kehidupan dan faham bahawa kehidupan ini tidak selalunya mudah serta adil.

2. Mereka tidak memberi kuasa pada orang lain.

Mereka tidak membenarkan orang lain untuk mengawal mereka, dan mereka tidak akan memberikan seseorang pun berkuasa ke atas mereka. Mereka juga tidak berkata seperti " Bos saya buatkan rasa tak ok ". Mereka mempunyai kawalan ke atas emosi sendiri dan mereka ada pilihan dalam bagaimana mereka harus bertindak balas terhadap kehidupan.

3. Mereka tidak malu untuk berubah

Orang yang bermental kuat tidak cuba untuk mengelak daripada sesuatu perubahan. Sebagai contoh "B tahu bahawa syarikat yang dia kerja sedang dalam muflis dan dia tidak sedikit pun gentar untuk mencari syarikat lain supaya dia masih dapat teruskan pekerjaan dalam hidupnya"

Orang yang bermental kuat sentiasa mengalu-alukan perubahan positif dan bersedia untuk menjadi fleksibel. Mereka memahami bahawa perubahan tidak dapat dielakkan dan percaya dalam kebolehan mereka untuk menyesuaikan di ri.

4. Mereka tidak menghabiskan tenaga dengan perkara yang mereka tidak mampu kawal.

Anda tidak akan mendengar seseorang mental kuat mengadu atas kehilangan beg atau kesesakan trafik . Sebaliknya, mereka memberi tumpuan kepada apa yang mereka boleh mengawal dalam kehidupan mereka. Mereka menyedari bahawa kadang-kadang, satu-satunya perkara yang mereka boleh mengawal adalah sikap mereka.

5. Mereka Tidak Risau Mengenai Menyenangkan Hati Semua orang

Orang mental kuat menyedari bahawa mereka tidak perlu untuk menggembirakan semua orang sepanjang masa. Mereka tidak takut untuk mengatakan tidak atau bersuara apabila perlu. Mereka berusaha untuk berbuat baik dan adil, tetapi boleh mengendalikan orang lain menjadi kecewa jika mereka tidak membuat mereka gembira.

6. Mereka tidak takut terhadap risiko yang telah di ambil kira

Mereka tidak mengambil risiko melulu atau secara bodoh, tetapi tidak keberatan mengambil risiko yang di ambil kira. Orang mental yang kuat menghabiskan masa mengambil kira risiko dan manfaat sebelum membuat keputusan yang besar, dan mereka dimaklumkan sepenuhnya daripada kelemahan yang berpotensi sebelum mereka mengambil tindakan.

7. Mereka tidak hidup pada masa lepas

Orang yang bermental kuat tidak membuang masa mengingati saat masa lalu yang menggembirakan mereka. Mereka mengakui bahawa masa lalu telah banyak  mengajar mereka dan mereka telah belajar daripadanya. Walau bagaimanapun, mereka tidak sentiasa mengenang kembali akan pengalaman buruk atau angan-angan zaman kegemilangan yang bakal di kecapi.

Sebaliknya mereka hidup untuk masa kini dan merancang untuk masa hadapan.

8. Mereka tidak membuat kesilapan yang sama berulang kali

Orang mental yang kuat memegang tanggungjawab terhadap kelakuan mereka dan belajar dari kesilapan mereka yang lalu. Akibatnya, mereka tidak terus mengulangi kesilapan mereka berulang-ulang. Sebaliknya, mereka bergerak dan membuat keputusan yang lebih baik pada masa hadapan.

9. Mereka tidak mengharapkan seperti kejayaan orang lain

Orang mental yang kuat boleh menghargai dan meraikan kejayaan orang lain dalam hidup. Mereka tidak cemburu atau berasa tertipu apabila orang lain melebihi mereka.

Sebaliknya, mereka menyedari bahawa kejayaan datang dengan kerja keras, dan mereka sanggup untuk bekerja keras untuk peluang mereka sendiri demi mendapatkan kejayaan.

10.  Mereka tidak mengalah pada kegagalan pertama

Orang mental yang kuat tidak melihat kegagalan sebagai sebab untuk mengalah. Sebaliknya, mereka menggunakan kegagalan sebagai satu peluang untuk berkembang dan bertambah baik. Mereka sanggup untuk terus mencuba sehingga mereka berjaya.

11. Mereka tidak takut masa sendirian

Orang mental yang kuat boleh bertolak ansur untuk bersendirian dan mereka tidak takut akan kesunyian hidup. Mereka tidak takut untuk bersendirian dengan pemikiran mereka dan mereka boleh menggunakan masa mereka berada di bawah roda untuk menjadi seorang yang produktif.

12. Mereka tidak rasa bahawa dunia berhutang apa-apa dengan mereka

Orang yang mental kuat tidak merasa apa-apa hak terhadap perkara-perkara yang ada dalam kehidupan ini. Mereka tidak dilahirkan dengan mentaliti bahawa orang lain akan menjaga mereka atau dunia ini perlu memberi mereka sesuatu untuk teruskan kehidupan.

Sebaliknya, mereka berusaha sendiri dan mencari peluang bagi meneruskan kehidupan tanpa mengharap bantuan dari sesiapa sekali pun.

13. Mereka tidak mengharap akan keputusan yang segera

Tidak kisahlah mereka sedang berusaha ke arah apa sekalipun, sama ada dari segi kesihatan diri mahupun permulaan perniagaan yang baru di bangunkan, orang yang bermental kuat tidak mengharapkan hasil yang serta-merta.

Sebaliknya, mereka akan menggunakan kemahiran dan masa mereka untuk yang  terbaik daripada kemampuan mereka dan memahami bahawa perubahan sebenar mengambil masa.

Sumber
Lifehack
Dikuasakan oleh Blogger.